Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Две компании обжалват поръчката за тол-системата

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков съобщи по време на блицконтрола в парламентарната комисия по регионално развитие, че две от фирмите, участващи в търга за тол-системата, обжалват обществената поръчка.

Министърът уточни пред журналисти, че ще се пледира за максимално бързо като срокове за произнасяне на компетентните институции. Ще изискваме предварително изпълнение и се надяваме да бъде допуснато от компетентните органи, най-вече от КЗК, за да може да пристъпим към сключване на договор с избрания изпълнител, каза министър Нанков и изрази надежда да има такъв в рамките на следващите няколко седмици, за да може до 2018 г. да има внедрена тол-система. В отговор на журналистически въпрос министърът каза, че по закон, ако ВАС не се произнесе в полза на възложителя, то десет на сто от стойността на договора остават за сметка на участника в търга, чиято жалба е уважена.

Би могло между 50 и 60 млн. лева да бъдат отделени от приходите от тол-такси за ремонт на общински пътища, коментира министър Нанков. Той обаче допълни, че може да се постави под въпрос дали е справедливо генериран ресурс от облагане за преминаване през републиканските пътища, да се влага за общински.

В рамките на блицконтрола министърът отбеляза, че с постъпления от тол-таксата ще може да се финансира и довършването на последните 50 километра от магистралата „Хемус“, като разходите за това може да бъдат редуцирани до не повече от 500 млн. лева след препроектиране на участъка.

Вижте още

5 млрд. евро ще бъдат инвестирани в развитие на българските региони

ivan

Съветват хранителната промишленост да съчетава традиции и новаторство

ivan

Налагат рекордна глоба от 5 милиарда долара на Фейсбук

ivan

Напишете коментар