Invest Build Media
Строителство

Извеждат транзитния трафик от Ахелой идната година

Стартира изграждането на обходния път на град Ахелой, част от първокласния път I-9 Слънчев бряг-Бургас, съобщиха от министерството на регионалното развитие и благоустройството. В строителството на отсечката, с дължина 4,5 км, ще се инвестират около 23,2 млн. лв. Средствата са от републиканския бюджет.

На символичната първа копка присъстваха председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов, заместник-областният управител на Бургас Владимир Крумов, кметът на Ахелой Иван Георгиев, представители на строителя и надзора  и др.

Започваме един от най-важните обекти, защото макар и с малка дължина обходният път на Ахелой е с национално значение. През активния туристически сезон трафикът е около 30 000 автомобила за денонощие, подчерта инж. Атанасов. Ще направим и невъзможното през лятото част от  трасето да се използва, за да улесним пътуването между Поморие и Слънчев бряг, заяви още председателят на УС на АПИ.

Първокласният път е от изключително значение за Бургаския регион. Трафикът по него е интензивен целогодишно и с изграждането на обходния път транзитното движение ще се изнесе  извън град Ахелой, ще се повиши безопасността на движение и ще се намали замърсяването на въздуха.

Обходният път ще е по изцяло ново трасе. Предвидено е строителство на две нови големи съоръжения. Едното е пътен надлез, който ще осъществи връзка между Тънково и Ахелой, а другото е мост над р. Ахелой. Ще се изгради и нова пътна връзка, свързваща Ахелой и Слънчев бряг, както и пътна връзка с кръгово движение, която ще свързва третокласния път III-6009 Каблешково – Ахелой и път I-9 Слънчев бряг – Бургас. Предвижда се изместване на електропроводи, водопроводи, телекомуникационни и оптични кабели, които са в обхвата на трасето.

Изпълнител на строително-монтажните работи е „Трейс Груп Холд“ АД. Стойността на договора е 23 241 167,05 лв. с ДДС. Строителният надзор ще осъществява ДЗЗД „План Инвест Сърч“, в което участват: „План инвест Пловдив“ ЕООД, „Инфра Инвест“ ООД, „Сърч Корпорейшън СРЛ“ и „НТСС Консултинженеринг“ ЕООД. Техният договор е за 295 464 лв. с ДДС. Авторският надзор е възложен на ОБЕДИНЕНИЕ „ВИП“, в което са: „ВИА ПЛАН“ ЕООД, „ТРАНСКОНСУЛТ-22“ ООД и „Пътконсулт 2004“ ЕООД. Стойността на договора  е 7 804,20 лв. с ДДС. Авторският надзор за големите съоръжения и пътната връзка ще осъществява „ТРАФИК ХОЛДИНГ“ ЕООД. Техният договор е на стойност 7 680 лв. с ДДС.

Вижте още

Огромна дупка зейна насред улица в японски град

admin

Откриха тунела Евразия под Босфора

admin

Спад от 14% на строителната продукция през март

leni

Напишете коментар