Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

На 8 ноември ще има дискусия за планирания строеж на „бронзова къща“ срещу Двореца

Столичната община и Австрийското посолство в София канят на публично представяне и дискусия на проекта на Пламен Деянофф „Бронзовата къща“, който ще бъде временно разположен на площад „Батенберг“, срещу Двореца и на мястото на разрушения мавзолей на Георги Димитров .

„Бронзовата къща“ е най-голямата скулптура-сграда в света, произведена изцяло и само от масивен бронз. Нейното издигане в София е официално правителствено предложение на Република Австрия към Република България във връзка с културното сътрудничество между двете страни по време на тяхното председателство и с обявената от Европейския съюз „2018 – Европейска година на културното наследство“.

Тя е висока 14 м., а нейната основа е с размери 7 х 7 м. Състои се от повече от 1 000 ръчно отлети и обработени масивни бронзови елементи. Скулптурата е функционален архитектурен обект. Във вътрешното пространство на сградата има зала, която е отворена за широката публика и която се предвижда да бъде сцена на събития от различен характер – концерти, театрални представления, изложби, конгреси или други събития с представителен характер. Община София ще използва „Бронзовата къща“ за своя ежегоден културен календар. Точно тук е и голямото социално значение на обекта. Успешно ще бъде завършен цикълът – съвременно изкуство – модерна урбанистика – социална значимост и постигнат ефект за обществото.

Предвижда се „Бронзовата къща“ да бъде издигната в края на 2017 г. и да се открие в началото на 2018 г. на мястото на бившия мавзолей на площад Александър Батенберг в София. Това е временно скулптурно съоръжение, което след определен период ще бъде демонтирано.

В навечерието на председателството на България на ЕС е време на този терен да се издигне символ на една нова и модерна България. Скулптура-сграда, която има качествата да се превърне в международно разпознаваем символ на българската столица.

Вижте още

Главният архитект на София е за спиране на реституцията

ivan

Главният архитект на София очаква много инвеститори на ремонтирания „Граф Игнатиев“

ivan

Наш сънародник в чужбина иска да възстанови паметника на НДК

ivan

Напишете коментар