Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Умуват обновяване на исторически квартал в София

Млади архитекти от България и Франция предлагат да се обнови исторически квартал в район „Възраждане“ с модернизиране на училище и нов образователен и културен център.

Обновяването на бившето 13 основно училище на ул. „Кирил и Методий“, създаването на нов образователен и културен център като притегателно място за комуникация, творчество, иновации и инициативи за хората, запазване на връзката с търговските пространства на Женския пазар и прилагане на доказано успешни френски модели, бяха основни акценти в предложенията на младите архитекти от България и Франция, които в продължение на 10 дни работиха заедно в архитектурен пленер за съхраняване и обновяване на 143 квартал в район „Възраждане“.

Научният директор на Национално висше училище по архитектура Париж-Белвил проф. Жан Пол Мидан е убеден, че обновяването на училището и създаването на нов образователен и културен център в квартала до 10 години ще променят централния исторически квартал. Той акцентира и на необходимостта да се съхранят историческите сгради и да се обновят колоритните вътрешни дворове, за да се запази духа на Стара София.

Младите архитекти представиха предложенията си за опазване, обновяване и развитие на историческия 143 квартал пред кмета на София Йорданка Фандъкова, главния архитект на София Здравко Здравков, кмета на район „Възраждане“-СО Савина Савова, председателя на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие Малина Едрева, председателя на Постоянната комисия по устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика на СОС Силвия Христова, общински съветници, заместник-кметовете на район „Възраждане“-СО арх. Николай Диков и Татяна Димитрова, арх. Свободна Вранчева и представители на екипа от Сдружение „Възраждане 2016“, представители на Инициативния комитет „Възраждане – Женски пазар“ и експерти от СО в „Къща за визия на София“.

Българо-френският архитектурен пленер се проведе в София от 25 октомври до 3 ноември 2017 г. и е продължение на работата на СО, СОС и район „Възраждане“ за опазване и развитие на централната историческа зона на София като част от дейностите в изпълнение на Меморандума за сътрудничество, подписан през 2015 г. от кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и кмета на 3-ти арондисман на Париж – „Маре“. Пленерът се организира от район „Възраждане“-СО в партньорство със Сдружение „Възраждане 2016“ със съдействието на СО и СОС. В продължение на 10 дни екип от 10 френски арихтекти/студенти от Национално висше училище по архитектура Париж-Белвил (ENSDPB) – „Следдипломната квалификация по архитектура и наследство“ работиха със 7 български студент от УАСГ и заедно изследваха историческия квартал 143 в район „Възраждане“-СО.

Българо-френският архитектурен пленер е продължение от поредица проекти, които Столична община и район „Възраждане“ реализират за прилагане на политиките за съвременното развитие на София и търсенето на нов подход за опазване и управление на територията, обвързан с живота на хората, съобразен със системата за изготвяне на планове и проекти и социално значимата функция на културно-историческото наследство.

mladi-arhitekti-sofia-kvartal-obnoviavane-02

Вижте още

„Три Кремъла или 30 Червени площада“: Колко голяма е дачата на Дмитрий Медведев?

admin

Представят ескизния проект на Борисовата градина на 13 юли

ivan

Най-успешната бизнес дама за 2018г. е ландшафтен архитект

leni

Напишете коментар