Invest Build Media
Инвестиции

Американските компании показват повишен интерес към България

Министърът на икономиката Емил Караниколов и президентът на Американо-централноевропейската бизнес асоциация Ерик Стюарт изтъкнаха в началото на среща с членове на американска търговска мисия повишения интерес на американските компании към България. Мисията се състои от представители на над 13 големи корпорации от военнопромишлената индустрия, фармацията, минната и хранителната промишленост. Фирмите, включени в мисията, са представени на ниво изпълнителни директори и това показва големия интерес, който има към България, посочи гостът и допълни, че много от тези компании вече са направили инвестиции в България, някои правят реинвестиции, а други се „оглеждат“ за възможност да направят такива. Ерик Стюарт съобщи, че утре ще има форум по въпросите на отбраната.

Двете страни изтъкнаха факта, че подобна търговска мисия не е гостувала в България от 2003 г. Делегацията е организирана от американската бизнес асоциация. Президентът на Американо-централноевропейската бизнес асоциация Ерик Стюарт отбеляза, че организацията е единствената в САЩ, която има за фокус Централна Европа.

Караниколов посочи, че САЩ са важен стратегически партньор на страната ни и държавата е сред 20 водещи външнотърговски партньори на България. Отдавам голямо значение на американските инвестиции в България, заяви министърът. За периода 1990 – 2016 г. преките американски инвестиции в България са около 10 млрд. долара и това показва, че страна ни е привлекателна инвестиционна дестинация, а българската държава е предвидим партньор, заяви министър Караниколов.

В рамките на срещата се очаква министърът да информира членовете на търговската мисия за икономическото развитие на България, насърчителните мерки за инвеститорите, развитието на индустриалните зони, както и за оперативните програми и в частност за програма „Иновации и конкурентоспособност“.

Няма съмнение, че от политическа и стратегическа гледна точка отношенията между двете държави винаги са били много силни и нашата надежда и цел е да направим и търговските ни отношения толкова силни, колкото са политическите и стратегическите ни, като тази мисия е голямо начало и е в точното време – преди поемането на председателството на Съвета на ЕС от България, изтъкна президентът на Американо-централноевропейската бизнес асоциация.

Членовете на търговската мисията са имали среща и с премиера Бойко Борисов.

Вижте още

Ще имат ли колбасите минимално задължително съдържание на месо?

ivan

Роналдо инвестира 8 млн. евро в имот от 10 хил. кв. м.

leni

Забраняват продажбата на прясно свинско месо на фермерските пазари

ivan

Напишете коментар