Invest Build Media
Строителство

Строежът на метрото ще е най-голямата инвестиция на София през 2018 г.

Предвиждат се и занапред сериозни инвестиции в градския транспорт. Метрото пък ще бъде най-голямата инвестиция в бюджета на Столичната община за 2018 г., стана ясно от интервю на кмета Йорданка Фандъкова за БНТ. Тя изрази надежда, че ще се намерят подходящи условия, при които да бъдат изградени навсякъде удобни спирки на градския транспорт.

Ремонт на целия Западен парк и тунела под НДК са залегнали в инвестиционната програма на София за следващата година, каза още Фандъкова. Предвижда се и обновяване на бул. „Скобелев“ и преместване на трамвайното трасе, което сега минава непосредствено под прозорците на сградите на улицата.

Фандъкова допълни, че ще има и повече ремонти на вътрешноквартали улици. Повече подробности за инвестиционната програма ще има при приемането на бюджета на София.

В отговор на въпрос, кметът на столицата увери, че няма чадър над лошо работещи компании, като в последните години са им били наложени санкции за над 2 млн. лева. Фандъкова допълни, че и постоянно се връщат обекти, заради некачествена работа.

Фандъкова поясни, че съдебното обжалване на процедурата за отдаване на спирките на градския транспорт на концесия и приключило и очаква до края на годината за започне подмяна на всички навеси по тях. Приключила е и съдебната процедура за системата за електронно таксуване. Кметът на София очаква скоро да приключи и обжалването на конкурса за изграждане на система от велосипеди под наем.

Йорданка Фандъкова обяви , че битката за чистотата на въздуха е най-тежката за големите градове. Като принос на общината с него тя посочи обновяването на автобусите, които вече са със средна възраст 9 години, при 30 години доскоро.

На финала била и процедурата за покупка на седем газанализатори, които ще се дарят на пътна полиция. Идеята е да не се допуска регистриране на автомобили, които не отговарят на нормите за вредни емисии.

Освен това, работещите по почистването на София от снега фирми трябва да използват само автомобили, отговарящи на най-новите еконорми – Евро 6.

Според кмета на столицата направената проверка на фирмите показва, че има готовност за зимната поддръжка на града. На разположение били 237 снегорина, 37 челни товарачи и малки роторни снегорини, за почистване на тротоарите.

Фандъкова припомни, че санкциите са сериозни, като за една непочистена спирка до 7.30 часа сутрина, глобата е 2500 лева. При над 5% непочистена зона по улиците, пък не се плащало нищо на фирмите.

Вижте още

Стартират проекти за ремонта на 45 км третокласни пътища в Северозападна България

ivan

Грешки, които често се допускат при строеж на къща

leni

Росатом е готова да дострои АЕЦ Белене в България в кратки срокове

ivan

Напишете коментар