Invest Build Media
Инвестиции

Очакват зачестяване на нелоялните търговски практики по празниците

Комисията за защита на потребителите (КЗП) засилва проверките за нелоялни търговски практики през празничния месец декември с опасения, че те могат да зачестят. Това обяви председателят на КЗП Димитър Маргаритов пред Bulgaria ON AIR по повод предстоящите празници.

„Най-важното е въпреки еуфоричното настроение хората да запазят потребителско хладнокръвие и да не се поддават на първите „супер изгодни” оферти както в конвенционалната търговия, така и в онлайн пространството, където българинът все по-често пазарува.

„Понякога зад тези гръмки надписи не стои реално намаление или пък цените не са формирани така, както ни се представя”, предупреди Маргаритов и посъветва да се правят съпоставки на повече предложения.

Той добави, че при намаления са установявани случаи на рекламиране на по-ниска цена, без стоката преди това да е продавана по-скъпо. „Това е нелоялна търговска практика, която се среща не само във връзка с големите кампании по празниците, но и в други сезони. По Коледа и Нова година допускам, че е възможно такива практики да зачестят”, каза председателят и потвърди, че точно за това ще следи Комисията в последния месец на годината.

Маргаритов коментира и гласуваните от Европарламента през миналата седмица нови правила за онлайн търговията, които да доведат до по-ефективна защита от некоректни оператори в дигиталното пространство.

„Тези промени ще дадат възможност на националните правоприлагащи органи, който в България е КЗП, да упражняват повече функции и да изискват повече информация относно интернет търговците, особено при все по-широкото навлизане на интернет пазаруването и обмен на информация през социални мрежи и други платформи”, заяви председателят и уточни, че те ще обхванат всички онлайн търговци.

Маргаритов каза, че все още у нас в процентно съотношение нарушенията в дигиталната търговия са повече спрямо тези в традиционната.

„Стандартно в около 10% от случаите се установяват нарушения, в онлайн сегмента – в около 15-17%. Най-често или търговецът отказва да уважи правото на отказ в дадени от закона 14-дневен срок, или дълго време не връща обратно парите, въпреки че клиентът е върнал стоката. Промените предвиждат да може да се изисква и информация от банки, от регистратори на домейни, а също така и да се блокират сайтове, ако се установи, че нарушават правилата и не са взели мерки”, допълни той.

Вижте още

Пак е удължен срокът за подаване на оферти за концесията на летище София

ivan

Кабинетът дава близо 104 млн. лева помощ за БДЖ

ivan

Икономическият министър: Доверието на инвеститорите към България се завръща

ivan

Напишете коментар