Invest Build Media
Туризъм

Борисов отлага гледането на промени в концесионния договор за скизона Банско

Премиерът Бойко Борисов възложи на ресорните министри да дадат публичност на проекта на решение, с който се предлага промяна в концесионния договор за експлоатация на скизоната с център Банско. Той препоръча освен това да бъдат поканени представители на екоорганизациите и да се отговори на всичките им въпроси, за да бъдат разсети съмненията им, че ще бъдат нарушени процедури по опазване на природата.

„Тогава вече, с този аргумент ще го вкараме другата седмица или когато всички проблемни детайли са изчистени между двете страни. Това е най-важното нещо. Не искам съмнения и обвинения за подаръци! Четири години! Министърът на екологията имаше време да направи това и точно него да го няма, да си го защитава, не ми се вижда нормално“, каза премиерът по време на дискусия на вчерашното правителствено заседание.

„И на Съвета на коалицията, и във всичките наши разговори сме единодушни за втори кабинков лифт и спорът не е дали да има втори кабинков лифт или да няма втори кабинков лифт. Единодушни сме, че ски туризмът, въобще туризмът по нашите планини трябва да се развива и да му се дадат такива условия, каквито има и в Австрия, и в Швейцария, и в много по-развити в това отношение от нас страни. Първото, върху което имам претенция е, че, министърът го няма, а той е основният, който трябва да защити този проект. Второ, нямаме план за управление на „Пирин“, който да гарантира, че не може нищо по тази тема да се направи в ущърб на природата и според мен това е по-важното. Разсъждавайки само върху концесията, в случая, която, като я няма на сайт, публично, се създават предпоставки за съмнения. Именно това са ми трите претенции. И те по никакъв начин няма да попречат, ако всичко е наред“, посочи министър-председателят.

За приемане на измененията в концесионния договор между държавата и компанията „Юлен“, сключен през 2001 г., се изказват вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов – представители на коалиционния партньор на ГЕРБ „Обединени патриоти“.

Симеонов защитава точката с аргумента, че след разрешението да се строи втора кабинкова линия там, ще бъде удвоена концесионната такса. Той припомня, че през ноември е организирал обществено обсъждане по темата с участието на концесионера, общината, неправителствени организации, представители на бизнеса. На обсъждането се разбрало, че имотите в региона са поскъпнали, а концесионерът е назначил 800 души вместо 70, както предвижда договорът за концесия.

Колегата му и министър на отбраната Красимир Каракачанов обвинява организациите на природозащитниците: „Става въпрос за един рекет, който се упражнява от едни организации, хванали си един периметър, от който много добре се хранят. Извинявайте, но по тази логика ние не трябваше да направим нито една магистрала, нито един километър път, нито един проект не трябваше да бъде реализиран“.

„План за управление на Пирин имаме ли? И не е ли редно първо да мине планът за управление на Пирин и едва след това да решаваме за концесията? В противен случай ми се струва, че слагаме каруцата пред коня“, казва и премиерът Бойко Борисов.

„Аргументите на тези, които са против, имат резон. Те нямат доказателство, че много от нещата, които се казват, отговарят на истината, и подозират, че едва ли не правим подарък на концесионера. И като няма план за управление на Пирин, страховете им какво ще се случи впоследствие никой не може да ги разсее. И понеже това е тема, която е изключително чувствителна, водим този дебат. От едната страна го има аргументът в това, което Каракачанов казва – за нуждите на регионите. Но от друга страна е страхът на еколозите и на неправителствените организации, че отново ще се постъпи урбулешката, така както стана в Банско с огромното строителство, което се наложи. Това също трябва да се има предвид“, изтъква министър-председателят.

В хода на дискусията възкликва: „Не искам съмнения и обвинения за подаръци! Четири години! Министърът на екологията имаше време да направи това и точно него да го няма, да си го защитава, не ми се вижда нормално.“

Вицепремиерът Томислав Дончев призовава решението да бъде максимално издържано от формална и юридическа гледна точка, за да не бъде повод и за обжалване и повод допълнителни разногласия. Експерт от Министерския съвет пояснява, че няма кой да обжалва, защото в договора има само две заинтересовани страни – „Юлен“ и държавата. В отговор на това други министри обаче допускат, че проекторешението е юридически уязвимо.

Министърът на туризма Николина Ангелкова напомня, че концесионираната територия е защитена от ЮНЕСКО. Тя вече е водила разговори по темата в организацията и на тяхна основа препоръча световната организация да бъде информирана предварително, за да не последва наказателна процедура. „Целият парк е в ЮНЕСКО и има буферна зона и при промяната на предмета на концесията трябва да се види дали се нарушава тази буферна зона и по какъв начин и съответно трябва предварителна информация, защото след това ние ще влезем в процедура там. Вие много добре го знаете това и трябва предварително трябва да се информира ЮНЕСКО, Секретариатът, по тази причина.“, казва тя. Министърът на туризма предлага концесионерът да внесе предварително инвестиционно намерение, за да се докаже, че става въпрос именно за строителство и желание за кабинков лифт, а не за нещо друго.

Според Каракачанов обаче отлагането на точката показва, че министрите се „гънат и гърчат“ под заплахата от протести.

Вижте още

Външно: Няма пострадали или засегнати българи при пожарите в Гърция

ivan

Заради Белгия няма да има отпадане на канадските визи за българи

admin

Планинските водачи, хотелите и туроператорите ще получат QR код

ivan

Напишете коментар