Invest Build Media
Инвестиции

България и Хърватия са следващите нови членки на Еврозоната

България и Хърватия са следващите държави, които ще се присъединят към Еврозоната, заяви комисарят по бюджета на ЕС Гюнтер Йотингер. Европейската комисия предлага техническа и финансова помощ за страните, които искат да въведат еврото.

Брюксел обяви конкретни стъпки за задълбочаване на икономическия и паричен съюз, които трябва да бъдат предприети в следващите 18 месеца. Създава се Европейски паричен фонд, който ще подпомага държавите в затруднено финансово положение. Предвиждат се нови бюджетни инструменти за стабилна еврозона и създаването на нов пост – министър на икономиката и финансите, който ще бъде едновременно заместник-председател на Комисия и председател на Еврогрупата.

„Искаме, още преди тяхното присъединяване, да подпомогнем страните, които имат желание да влязат в Еврозоната чрез подходящи предприсъединителни инструменти, между които и техническа помощ. На масата вече е искането на Хърватия, скоро ще получим и това на България. На тези две държави, а и на други, предлагаме конкретна техническа, финансова и експертна помощ“, обясни Йотингер.

Вижте още

Booking съкращава 25% от работната си сила

viktoria

Работодатели обещават да вдигнат заплатите идната година

ivan

Белгийци купиха производителя на минерална вода „Девин“

ivan

Напишете коментар