Invest Build Media
Имоти и строителство

Главният архитект на София съди културното министерство заради хотел Маринела

Главният архитект на София Здравко Здравков ще обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) отказа на Министерството на културата да обяви сградата на хотел „Маринела“ за паметник на културата, което позволява надстрояването му с 10 етажа, съобщава Клуб Z.

Предложението за обявяване на „Маринела“ за паметник на Столична община, която бе подкрепена още от Съюза на архитектите в България, Камарата на архитектите, Музея за история на София и неправителствени организ7288671ации. Мотивите им са, че проектираният от световноизвестния японски архитект Кишо Курокава комплекс е уникален и трябва да бъде запазен в оригиналния си вид.

Писмото е изпратено още от бившия главен главен архитект Петър Диков през март 2015 година. Почти година и половина по-късно Министерството на културата отсъди – хотелът не е паметник.

Собственикът на хотела Ветко Арабаджиев е поискал разрешение за надстрояване с 10 етажа преди няколко месеца Столична община обаче не дава ход на строителството, заради процедурата по обявяване на комплекса за паметник на културата. Въпреки това незаконното надстрояване продължава.

Разрешението за надстрояване на едноетажното тяло на хотел „Маринела“ е издадено в началото на 2015 г. и допълнено през април 2016 г. от главния архитект на район „Лозенец“ арх. Тодор Господинов. Той няма правомощия да одобрява строежи от втора категория, а надстрояването е запохотел „Маринела“ за паметник на културатачнало без технически проекти, без протокол за определяне на строителна линия и ниво на строежа.

„Както разрешението за строеж, така и заповедта за допълването му са издадени от некомпетентен орган. Строежът е втора категория, а няма предоставени правомощия от главния архитект на Столична община на главните архитекти на районите да издават строителни книжа за строежите от първа, втора и трета категория“, посочват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Дирекцията за национален строителен контрол е отменила заповедта за строително разрешително и тази за допълване на разрешението за строеж, освен това е издала заповед за спиране на строежа на 16 май 2016 г. с предварително изпълнение, което следва да се спазва дори и при обжалване пред съда. Въпреки това собствениците на хотел „Маринела“ – „Виктория Груп ВМ“ на Ветко Арабаджиев, са продължили надстрояването. Това е установено в три поредни проверки.

Вижте още

Четири фирми искат да поддържат магистралите „Люлин“ и „Струма“

ivan

Жители и кмет на Младост пак излизат на протест срещу презастрояването

ivan

Стартира ремонтът на 50 км от пътя Чирпан-Симеоновград

ivan

Напишете коментар