Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Световната банка изрази готовност да инвестира в Западните Балкани

На международен форум в София, посветен на интеграцията на Западните Балканите и подкрепен от Световната банка, премиерът Бойко Борисов заяви, че само от държавите в нашия регион зависи да не носят проблеми на Евросъюза, а просперитет. Световната банка е готова да финансира със 150-200 млн. долара търговията и транспорта, с които да помогне на балканските държави за бързо преминаване през границите на хора и стоки, обяви на форума главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева.

Страните от Западните Балкани имат огромен потенциал за интеграция и с поемане на председателството на ЕС България този потенциал може да бъде реализиран, подчерта при откриването на форума Кристалина Георгиева.

Само до преди 3 години подобна балканска среща за регионална интеграция би изглеждала невъзможна, а днес заедно сме на една маса и имаме рядък шанс за успех по пътя към евроинтеграцията на всички държави от Западните Балкани, изграждането на обща модерна транспортна и дигитална инфраструктура и по-добър живот за нашите граждани. Така накратко могат да се обобщят изказванията на домакина Бойко Борисов, президентите на Косово и Черна Гора и премиерите на Албания, Македония и Сърбия. Те подчертаха, че именно европейските надежди на хората в техните страни са ги събрали заедно. И това, по думите им, е процес, който силно допринася за постигането на помирение и поглед към бъдещето.

Министър-председателят на Албания Еди Рама заяви, че германският канцлер Ангела Меркел и българският премиер Бойко Борисов са хора, към когото Албания гледа с голяма надежда, особено през 6-те месеца, когато България поема европейското председателство. По думите му не преди 300 или 30, а едва преди 3 години е започнал процесът на регионална интеграция. Според него преди 3 години дори този процес е изглеждал невъзможен. Еди Рама добави, че подкрепят факта, че Сърбия и Черна гора водят преговори за членство ЕС, но и за Албания и Македония е време да започнат своите преговори.

Според българския премиер Бойко Борисов тайната на успеха е страните на Балканите да бъдат като пръстите на ръцете, защото всеки пръст е важен, без значение кой колко е голям. Той подчерта, че дори терминът Западни Балкани на него не му харесва, защото има едни Балкани. Премиерът отчете и необходимостта от изграждането на дигитална инфраструктура. Според него е абсурдно България и Македония да имат роуминг 20-30 лева за минута разговор. Борисов заяви, че трябва да убедят Европа и Брюксел, че Балканите не носят проблеми, а просперитет. Според българския министър-председател най-красивият регион са именно Балканите.

Президентът на Косово Хашим Тачи посочи, че Западните Балкани никога не са били в по-удобна позиция да засилят общия си процес за интеграция в ЕС. По думите му Косово ще направи всичко възможно за по-бърза интеграция към ЕС.

Министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич заяви, че са на прав път да докажат, че Балканите могат да изглеждат и работят по много по-различен начин. По думите на сръбския премиер днешната среща допринася за различните връзки на Балканите, за различния и по-добрия имидж на Балканите пред ЕС. Бърнабич препотвърди ангажиментите на сръбското правителство, че ще работят много усилено за поддържането на темпото на диалога на Западните Балкани, както и комуникациите и съвместните проекти.

Македонският министър-председател Зоран Заев посочи, че страните от региона трябва да направят съвместими икономиките си и да бъдат обединени. Според него председателството на България ще помогне на страните от Западните Балкани, като Македония няма да пропусне възможността да засили тези възможности с цел да се изпълнят очакванията на ЕС и присъединяването на страната към него. Той подчерта, че е убеден, че преминаването на стоки и хора ще бъде улеснено за гражданите и компаниите, но и улеснение за електронно плащане на пътните такси, което представлява модернизация на този регион.

Президентът на Черна гора Филип Вуянович заяви, че изцяло, без каквито и да е резерви, подкрепят идеята за по-доброто развитие на Балканите. Той подчерта, че са успели да преодолеят в региона две големи заблуди, които са били и пречка за по-доброто регионално свързване. „Първата заблуда беше, че този проект служи за отлагане на присъединяването към ЕС и на тази така прословута умора от разширяването“, заяви той и добави, че втората заблуда е, че с този проект се застрашава индивидуалното третиране на всяка държава.

Комисарят по въпросите на европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан заяви, че подкрепата за Западните Балкани ще продължи и по време на председателството на Австрия. По думите му през последните 10 години търговията на 6-те държави в региона с ЕС се е удвоила и е станала 46 млн. евро. Според него обаче търговията вътре в региона е един неизползван потенциал.

Вижте още

До края на годината ще има процедура за избор на стратегически инвеститор за Белене

ivan

120 млн. лв. повече за научни изследвания ще има в Бюджет 2018

ivan

Румен Радев кани Израел да инвестира във високите технологии у нас

ivan

Напишете коментар