Invest Build Media
Туризъм и Екология

Протестите на Банско за втори лифт в курорта се местят в София

Жители на Банско, подкрепени от техни съграждани от още пет населени места в региона, ще протестират скоро в София, заради поредното отлагане от Министерския съвет на решението за промяна в концесията, което би позволило построяване на втори кабинков лифт към ски зоната. Това обяви кметът на община Банско Георги Икономов по време на пресконференция за новия ски сезон.

„Във връзка с вчерашното решение на МС по темата аз съм на мнение, че вече достатъчно се говори в последните 7 години. За това време са правени безброй обсъждания с най-големите специалисти и представители на екологичните организации, на министерства, както и на местната общност и общината. Аз не виждам какво може повече да се направи по прозрачността на този проблем. Това е лично мое мнение. Другото мое мнение е, че каквото и да се направи, зелените като чуят Банско винаги ще са готови за протест“, коментира Икономов.

Той се надява вече да се поставят на дневен ред и други проблеми, които ще се решат с увеличаването на ски зоната и изграждането на втора кабинка. Да се види, че предимствата са много повече от това, което е в момента и да се тръгне към реални действия.

„Така както е обявил премиерът на заседанието на Министерския съвет на 13 декември да се вземе решението по първия въпрос за утвърждаването на измененията по концесионния договор и до края на месеца да мине на заседание на Министерски съвет и промяната на сегашния план за управление. Това нещо трябва да се случи и ние сме категорични като местна общност в Банско“, подчерта градоначалникът.

Според него другият основен проблем пред общината е изграждането в най-скоро време на газопровода от Симитли до Банско. Така газта, която сега се кара с камиони, ще поевтинее, а по този начин и гражданите ще минат на по-екологично гориво. Това е един много важен екологичен проблем, който в момента се игнорира и никой не говори за него.

„С други думи има много по-екологични теми за засягане, а не от зелените да ни обясняват как трябва да вкараме още 1000 автомобила в планината, вместо да направим един нов кабинков лифт“, увери Икономов. Той бе категоричен, че за пореден път се пускат лъжи по адрес на ски зона „Банско“.

„Няма никаква опасност да бъдем изключени от ЮНЕСКО, защото това е една буферна зона и всички знаят, че тя съвпада с териториално устройствения план на ски зоната, приет още през 2000 г. и допълнен и изменен през 2004 г. При последното си посещение в Банско заради клевети от „Зелените“ от ЮНЕСКО видяха, че няма нищо вярно в това. И заключението, че Банско не е застрашен от изключване като обект от национално и световно наследство, бе записано в доклад, изнесен на сесията в Истанбул. Стига това, което се прави в буферната зона, да бъде съгласно всички екологични изисквания и закони, и държавата да гарантира това нещо. Тези спекулации как капацитета на кабинката може да бъде увеличен двойно и дори да се пускат автобуси, които да качват туристите в ски зоната, е най-абсурдното нещо което един еколог може да предложи“, коментира още кметът на Банско.

Георги Икономов разкри, че за последната година ръстът на туристите в курорта се е увеличил спрямо предната с 10% през лятото и 15% през зимата.

„Според мен обаче най-важното, освен броят на туристите, е и тяхното качество. В тази връзка е и моят призив към туристическия бранш. Как да повишават качеството на услугите, които предлагат и успоредно с това да повишават и цените на туристическите услуги в Банско. Не може да искаме да сме европейски курорт за какъвто ни признават в цял свят, а в същото време да държим цените в пъти по-ниски от това, което е по европейските курорти. Ние не предлагаме нищо по-лошо от европейските курорти. Така, че за да имаме развитие и да се повишат качеството на услугите и за да останат в Банско повече качествени работници, просто трябва да им плащаме повече пари. Тези пари ще дойдат от по-високите цени“, заяви кметът на Банско.

Той обяви, че най-много продължават в курорта да са туристите от България, следвани от англичани, сърби, румънци, руснаци и македонци. „Сега рекламираме курорта в Израел и Полша. Догодина смятаме да се обърнем към пазарите, които са свързани най-вече с утвърдени ски дестинации като Австрия и Италия“, приза той.

В курорта се работи много и по темата за сигурността преди новия сезон.

„Винаги сме искали сезонът да завърши безопасно на фона на всичко това, което се случва по света, а именно терористични атаки и то на места, където се струпват много хора. Взаимодействаме си с полицията по най-добрия начин. Тази година осигуряваме допълнителен брой полицаи. За новия сезон монтираме 6 камери за наблюдение с нови възможности. Три ще са на входно-изходните зони на града. Една ще е на кръстовището на „Кемпински“, от където се минава за ски зоната, както и в центъра на града. Тези камери ще ни помогнат много и срещу кражбите на автомобили, каквито имаше доста миналата година“, допълни кметът.

Вижте още

Нов данък може да оскъпи туристическите нощувки в Гърция

ivan

Лувърът отвори врати след дълго затваряне предвид пандемията от Covid-19

viktoria

Масови проверки на НАП и МВР ще има в зимните курорти до края на сезона

admin

Напишете коментар