Invest Build Media
Туризъм

Нено Димов оттегля внесения проект за концесионен договор за „Ски зона Банско“

Министърът на околната среда и водите Нено Димов оттегля от Министерския съвет внесения проект за сключване на допълнително споразумение към концесионния договор за „Ски зона Банско“. Това Димов каза на извънредна пресконференция в Министерството на околната среда и водите.

Димов посочи, че ще внесе проекта за концесионен договор за ски зоната заедно с плана за управлението на Национален парк „Пирин“. В момента планът е подложен на обществено обсъждане, който трябва да продължи до 22 декември.

Министърът отбеляза, че са търсили обединение около мнението, че натрупаният с годините проблем с изграждането на втори лифт на ски зона Банско трябва да бъде решен. По думите му този проблем има два аспекта – екологичен и икономически. Винаги съм заявявал, че трябва да има баланс между тези два аспекта – опазването на природата и икономическото развитие, допълни той. Министърът отбеляза, че вторият лифт на Банско не може да се изгради без да има промяна в плана за управление на НП „Пирин“.

Другият въпрос е да се приведе в съответствие със законодателството концесионният договор за ски зона Банско. Това е първият договор от този тип, подписан през далечната 2001 г., има много несъвършенства в него, които трябва да бъдат преценени, каза министърът и допълни, че не желае да взема решение на инат. Поради това, в търсенето на баланс, оттеглям промяната в концесионния договор, каза министърът.

Той обясни, че двата документа нямат нищо общо юридически. Процедурата по тяхното обсъждане е започнала по едно и също време, но за плана за управление на НП „Банско“ е имало нужда от 30-дневен достъп до обществено обсъждане по закон и се е получило различие в срока, в който да бъдат внесени в Министерския съвет. Това не е юридически проблем, но имайки предвид, че засягат един и същ субект – Пирин, балансът може би трябва да се постигне по-добре, ако бъдат гледани съвместно, посочи министърът. Ако се гледат на парче може човек да изпусне нещо, и от тази гледна точка вариантът да бъдат гледани на едно правителствено заседание като че ли е за предпочитане, каза Нено Димов.

Вижте още

60 хотела по Южното ни Черноморие заплашени от фалит

ivan

Бивш бежански лагер, превърнат в цветно туристическо селище

leni

С около 12 на сто за БВП на България допринася турстическият бранш

leni

Напишете коментар