Invest Build Media
Туризъм и Екология

Застрахователи: Ще има обезщетения за провалените екскурзии на „София тур и Холидей“

Туристите, пострадали от „София тур и Холидей“,които не успяха да реализират почивките си, ще получат обезщетения, е обещала министър Николина Ангелкова след среща със застрахователните компании – „Алианц България“ и „Групама“, с които фирмата е имала договори. На 19 декември туроператорът обяви в сайта си, че прекратява дейността си.

Туроператорът е изключително некоректен, защото не спазва ангажиментите си, предвидени в Закона за туризма, е казала министърът, цитирана в съобщение от пресцентъра на МТ. Според текстовете, когато туроператор обяви неплатежоспособност, е длъжен незабавно да изпрати информация до министерството и до застрахователните компании за това какви сключени договори има с клиенти и с какви контрагенти работи – турагенции, хотели, авиокомпании. За съжаление в уведомлението от „София тур и Холидей“ няма информация какъв е броят на пострадалите клиенти и какъв е размерът на евентуалните щети, е пояснила министър Ангелкова. Тя е посочила още, че това може да забави процедурата по изплащане на обезщетенията, която може да стартира, след като се съберат необходимите документи, свързани с броя на потърпевшите. Ангелкова е заявила още, че лично се ангажира да следи непрекъснато случаят.

„Обезщетения ще се плащат на хората“, е заяви Орлин Пенев, изпълнителен директор на „Алианц България“, но не на принципа първи по ред, първи по право, е обяснил той. Трябва да се съберат всички искове и сумата да се раздели пропорционално спрямо това, което всеки е платил на търговеца, ако не стига за покриване на пълните суми. Пенев е уточнил, че все още не се знае какъв е размерът на исковете, за това не може да се каже и дали парите ще стигнат за всички. В „Алианц България“ са подадени малко повече от 80 иска, за които все още не е установено към кой от застрахователите трябва да се насочат.

Лимитът на полицата на „София тур и Холидей“ е 450 хил. лв., а към „Групама“ е 25 хил. лв. Пенев е бил категоричен, че сума от 1 млн. лв., каквато беше обявена от туроператора, не съществува.

Досега в министерството не са получавани сигнали за нарушения на „София тур и Холидей“, е информирала министър Ангелкова. Тя е пояснила, че с прекратяването на дейността туроператорът не се заличава автоматично от Националния туристически регистър. Това е отделна процедура, която ще стартира и ще отнеме известно време.

Очаква се до края на седмицата съвместно със застрахователните компании да се установи точният брой на пострадалите от некоректната фирма. Все още обаче не може да се каже в какви срокове потърпевшите ще може да си получат обезщетенията. Министерство на туризма ще сигнализира за случая МВР и прокуратурата, за да може и те да направят необходимите проверки и действия.

С цел превенция на подобни случаи и засилване на контрола Министерството на туризма подчертава необходимостта от създаване на инспекторат. Според Ангелкова това ще стане с промени в Закона за туризма през следващата година.

Вижте още

Дубай отвори вратите си за туристи

leni

Екоминистърът иска регламентиране на зоните за диво къмпингуване у нас

ivan

Ангелкова: Прекратени са концесионни договори за плажове в Слънчев бряг

admin

Напишете коментар