Invest Build Media
Туризъм и Екология

Чудеса на природата застрашени заради климатичните промени

Все повече шедьоври, сътворени от природата, са застрашени заради климатичните промени, като например Големия бариерен риф в Австралия, предават АФП и Асошиейтед прес. Агенциите се позовават на най-новия доклад на Световния съюз за опазване на природата, в който се отбелязва, че под заплаха са една трета от 252-те природни забележителности, фигуриращи в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Затоплянето на климата е причина номер едно за подобно развитие на нещата, като то изпревари по значимост въздействието на инвазивните и екзогенни видове върху шедьоврите на природата.

Големият бариерен риф, най-голямата структура на Земята, сътворена от живи организми, е застрашен от затоплянето на океана и от повишаването на неговата киселинност. Той бе прибавен към списъка на критично застрашените, редом със защитените зони на Мексико в Калифорнийския залив.

Големият бариерен риф
iStock/Getty Images

Понастоящем 94 уникални природни забележителности са подложени на значителни или критични рискове заради редица фактори, като туризма, лова, пожарите и замърсяването на водите. Те са с 32 повече в сравнение с предишния публикуван доклад на Международния съюз за защита на природата през 2017 г.

Около една трета от природните уникални творения са подложени на значителни заплахи, а седем на сто от тях са в критично състояние и се нуждаят от незабавни мерки за защита, за да могат да бъдат спасени.

Климатичните промени представляват много висок риск за 83 от тези природни чудеса.

Сред споменатите в доклада последствия от климатичните промени са редица явления – от топенето на ледниците до избелването на коралите, от горските пожари до периодичните засушавания.

ледник
iStock/Getty Images

Върху застрашените шедьоври със силно влияние се оказа и пандемията от Ковид-19, се отчита в доклада. Петдесет от природните обекти на ЮНЕСКО са засегнати от нея и от ограниченията, които тя породи. В положителния отчет влиза намалелият туристически натиск върху естествените екосистеми.

Но негативните фактори никак не са за пренебрегване. Затварянето на някои природни забележителности води до намаляването на приходите за съхраняването им. Охраната им също е отслабена заради ограничителните мерки, което развързва ръцете за нелегални дейности в тях, като бракониерство и незаконна сеч.

Вижте още

Градът на мечтите Онируполи в Драма

leni

Туроператорите могат да получат до €200 000 безвъзмездна помощ

viktoria

Мобилно приложение дава изчерпателна информация за Рила

admin

Напишете коментар