Invest Build Media
Инвестиции

Единственият кандидат за Общинска банка бе одобрен от столичните съветници

Столичният общински съвет даде зелена светлина за продажбата на Общинска банка на единствения кандидат – регистрираната в Лихтенщайн компания „Новито опортюнитис“. Решението общината да отстъпи своя дял от близо 60% срещу сумата от 46 млн. лева обаче може да отиде в Софийската градска прокуратура. Общинският съветник Войслав Тодоров се закани, че ще сезира компетентните органи за сделката. Зам.-председателят на местния парламент Николай Стойнев обясни, че БНБ има ангажимент да провери купувача и ако той бъде одобрен, процедурата по продажбата може да продължи.

След близо час дебати, местният парламент на София одобри намерението на общината да продаде своя дял в Общинска банка. „За” освен от ГЕРБ, са и съветниците от ВМРО и Атака, както и част от РБ. БСП се обяви категорично против, заради единственият кандидат-купувач.

„БСП неизменно през годините е била против. Видя се кой е опозиция, кой е управляващ. Най-вече по разпореждане с този актив. Аргументът за един участник с най-голяма тежест е като няма как да постигнеш най-справедлива цена, когато няма конкуренция. А защо няма конкуренция, защо не са участвали повече кандидати, е въпрос който може да зададете и на други хора“, поясни председателят на градските социалисти Калоян Паргов.

След решението на Общинския съвет,  топката е в полето на БНБ, обясни зам.-председателят Николай Стойнев. „Ако по някакъв начин не се получи становище положително от страна на БНБ –  няма да се стигне до финализиране на процедурата“, каза Стойнев.

От партията на Георги Кадиев, която има само един представител в общинския съвет ще сезират прокуратурата заради одобрението да се продаде банката на единствения кандидат.

Вижте още

„Кауфланд“ откри 11-ти магазин в София

ivan

Евростат отчете рекордно ниско ниво на безработица в България от 4,8%

ivan

Тол системата ще бъде тествана от 15 май

ivan

Напишете коментар