Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Изчезва таванът за новоотпуснатите пенсии от 2019 година

Социалният министър Бисер Петков очаква част от навършващите тази година условията за пенсия лица да отложат пенсионирането си за 2019 г., когато отпада таванът на новоотпуснатите пенсии. Пред депутатите от социалната комисия той обяви, че засега не се предвижда промяна в законодателството, която до премахне това ограничение и за старите пенсии.

Министър Петков съобщи още, че от началото на март ще бъдат увеличени заплатите на социалните работници, инспекторите по труда и служителите в бюрата по труда, но размерът ще зависи от оценката на тяхната работа.

От началото на следващата година за новоотпуснатите пенсии няма да има таван, а размерът на ограничението за старите пенсии, които се получават от около 45 000 души, ще се увеличи от 35% на 40% от размера на максималния осигурителен доход.

Това може би ще накара хората, които очакват пенсия с по-голям от тавана размер, да изчакат до 2019-а, вместо да се пенсионират през тази година, коментира министър Бисер Петков.

„Още повече, че НОИ от четири години предлага услуга по изчисляване прогнозния размер на пенсията. Така че всеки в предпенсионна възраст би могъл да получи доста надеждна оценка за размера на пенсията си и на база на това да определи своето поведение“, посочи министърът.

Във връзка с работата по концепцията за изплащане на пенсия от втория стълб и дебата, дали човек да има право на избор да получава пожизнена пенсия, еднократна сума или програмирани тегления, министър Петков заяви, че подкрепя ограничението за еднократно изплащане на натрупаното в личната партида.

Министър Петков съобщи още, че от март започва раздаването на първите за тази година хранителни пакети на най-бедните у нас, по европейската програма за тяхното подпомагане. Те ще получат по седем вида хранителни продукти.

Вижте още

Кои хранителни продукти са поскъпнали най-много през юни?

viktoria

Южна Корея ни предлага да си сътрудничим по-тясно в технологичния сектор

ivan

Връчиха на ДСК приза Банка на годината

ivan

Напишете коментар