Invest Build Media
Имоти и строителство

Кметът Фандъкова: Метрото е знаков проект, изпълнението му продължава

Знаковият проект за метрото не спира, а продължава, каза кметът на София Йорданка Фандъкова на отбелязването в неделя на 20-ата годишнина от пускането в експлоатация на първия участък от софийското метро в станция „Константин Величков“.

На същото място преди 20 години е пуснат първият участък на метрото – от метростанция „Сливница“ до станция „Константин Величков“, с дължина 6 километра и с пет метростанции.

Сега, след 20 години, имаме 40 километра метро, две метролинии, и сме на средата на строителството на третата, посочи Фандъкова, изтъквайки приноса на строителите, проектантите, ръководителите на проекта за метрото, на изпълнителния директор Стоян Братоев, като се обърна първо към тях.

Получаваме огромна подкрепа метрото да се развива, посочи Фандъкова. Тя припомни, че строителството му започва още през 1978 година. До 2003 г. са построени първите 10 километра, като темпът на строителство първоначално е около 380 метра на година. Днес се строят по над 3 километра годишно и това е възможно благодарение на огромната финансова подкрепа от Европейската комисия, посочи кметът Фандъкова. Тя благодари също на българските правителства през годините, на транспортното ведомство, на кметовете на града, на премиера Борисов – и в качеството му на кмет, подготвил заедно с неговия екип проекта за втората линия на метрото, а като министър-председател в три правителства подкрепящ инфраструктурния проект.

Столичният кмет изтъкна, че метрото променя София, като отбеляза, че транспортният проект е в десетката на най-добрите проекти, финансирани с европейски средства. Днес метрото заема 34 процента от градския транспорт, но Фандъкова подчерта и екологичното му значение. В края на 2019 и началото на 2020 г. се очаква да бъдат пуснати строящите се 12 километра с 12 метростанции и да бъдат свързани Околовръстният път при Горна баня, район „Овча купел“, „Красно село“ с центъра на града и с кв. „Хаджи Димитър“.

В момента се подготвя продължението на третата линия в посока кв. „Левски“ – още 3 километра, и в посока „Слатина“ и „Цариградско шосе“, каза още кметът Йорданка Фандъкова, като отбеляза, че проектът променя и наземната инфраструктура.

Проектът на софийското метро е действително в топ 10 на всички проекти, финансирани от ЕС, но специално за България този проект е знаков, заяви ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев, който го определи като пример за това как най-ефикасно се използват европейските средства. По думите му софийското метро впечатлява не само с бързината, с която се строи, но и с качеството на строителството.

Изпълнителният директор на „Метрополитен“ ЕАД Стоян Братоев определи първия пуснат участък като „изстрадал“, защото е строен 19-20 години, но е позволил да се формира началният персонал, както и строителите да натрупат опит. Братоев посочи, че с всеки следващ етап се доказва, че проектът е необходим на града и развитието му трябва да продължи. Той отбеляза около 25 процента намаление на градския трафик, среднодневно метрото позволява в София да се движат 55-56 хиляди автомобила по-малко, а с третата линия това число ще нарасне с още 28 хиляди. Една трета от активния трафик в града се намалява благодарение на него, посочи Братоев.

По-късно пред журналисти столичният кмет коментира проблема със замърсяването на въздуха и пускането от днес на т.нар. зелен билет, който цели повече хора да оставят личните си автомобили и да използват градския транспорт, като посочи, че до момента са продадени над 10 000 такива билети. За използването му има ясни правила – прието е при реални превишения на нормите в два последователни дни на поне две от станциите, с над 200 микрограма, мярката да може да се въвежда. Фандъкова каза, че там, където билетите свършат, се зареждат отново. Тя подчерта, че каквито и мерки да бъдат предприемани, ако все повече хора не се включват лично в инициативите, справянето с проблема ще бъде трудно.

До момента около 340 хиляди души дневно използват метрото, като това помага да се спестяват около 75 хиляди тона вредни емисии годишно, посочи още Йорданка Фандъкова. С пускането на третата линия се очаква спестяване до около 90 хиляди тона.

Вижте още

Магистрала Хемус ще стигне до Велико Търново през 2023 г.

ivan

Президентът Радев проведе среща с Камарата на строителите

ivan

Вече строят сграда 15 на Бизнес Парк София

ivan

Напишете коментар