Invest Build Media
Туризъм

Близо 9 милиона туристи посетили България през 2017 година

През миналата година България е била посетена от 8,882 млн. чуждестранни туристи, като през 2016 г. те бяха 8,251 млн., показват окончателните данни на Националния статистически институт за 2017 г., съобщава пресцентърът на Министерството на туризма.

Ръстът, които се отчита, е 7,6 на сто. Успяхме да надградим рекордните постижения от 2016 г. и през миналата година също постигнахме увеличение в броя на чуждестранните посетители, е коментирала данните министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя е допълнила, че това са видимите резултати от усилията на министерството за привличане на гости през четирите сезона и разширяване на крилата на сезоните. През тази година целта ни е чуждите туристи да достигнат 10 млн., което е напълно постижимо, е заявила тя.

Десетте водещи пазара за чуждестранни гости също бележат ръстове. На първо място е Гърция, като посетителите от южната ни съседка през миналата година са повече от 1,157 млн. и са с 8,5 на сто повече спрямо година по-рано. Над 1,139 млн. румънски туристи са посетили България миналата година. Така Румъния се нарежда на второ място сред водещите пазари, а увеличението, което се отчита, е почти 4 на сто.

Германия, Турция и Русия заемат съответно трето, четвърто и пето място сред топ пазарите. Сред тях най-сериозно е нарастването на турските посетители, които са се увеличили с 12,5 на сто, достигайки 636 хил. Останалите държави, които се нареждат сред 10-те топ пазара, са Македония, Сърбия, Полша, Великобритания и Украйна.

Страните от Европейския съюз продължават да са важен генериращ пазар. През миналата година повече от 61 на сто, или 5,45 млн., туристически посещения са реализирани именно от държавите от ЕС. Ръстът, който се отчита спрямо година по-рано, е 8,2 на сто.

Още по-позитивен е фактът, че увеличението на приходите изпреварва ръста на входящите туристи, е заявила министър Ангелкова. Тя е припомнила, че по данни на БНБ за периода януари-ноември миналата година постъпленията са нараснали с 9,1 на сто и са в размер на 6,6 млрд. лв. Това показва, че вървим в посока за привличане на висок клас туристи, е посочила министър Ангелкова.

 

Вижте още

Информират чужденците още на Летище София за градския транспорт

ivan

Липсват наематели за една трета от плажовете във Варненско

ivan

С 18% нараснал броят на пътниците през българските летища през 2017 г.

ivan

Напишете коментар