Skip to Content

Шефът на КЕВР: Цената на петрола може да оскъпи природния газ у нас

В рамките на последните месец-месец и половина се наблюдават твърде високи цени на суровия петрол на световните пазари. Това обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по време на заседание на подкомисията за наблюдение на дейността на КЕВР към парламентарната комисия по енергетика.

Причините за повишаването на цените на суровия пазар на световните пазари зависи от Споразумението за ограничаването на производството на суров петрол, което съществува между държавите-членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), както и няколко страни, които са извън ОПЕК, като Русия. Другата причина са международни събития, които засилват несигурността и оттам водят до повишаване на цената на суровия петрол, която в рамките на днешния ден е в рамките на 59 долара за барел суров петрол тип Брент, допълни председателят на КЕВР.

Иван Иванов добави, че очакванията са на 10 февруари Булгаргаз да качи на своята интернет страница първоначална прогноза за евентуална цена на природния газ за второто тримесечие на годината, а на 10 март Булгаргаз като обществен доставчик трябва официално да внесе в КЕВР заявление за цени, което ще бъде разгледано до 31 март и КЕВР ще излезе с официално решение.

Председателят на КЕВР припомни, че от 1 януари цената на природния газ за първото тримесечие на 2018 г. се повиши на по искане на Булгаргаз с 2,75 на сто, като от обществения доставчик са поискали повишението на цената да бъде с 2,87 на сто по-висока, но от енергийния регулатор не са уважили всички разходи на Булгаргаз. По този начин цената за първите три месеца на тази година е в размер на 352,65 лв. на 1000 куб. метра или 33,39 лв. на мегаватчас.

Be the First!

Leave a Reply