Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Независимата енергийна борса започва търговия „в рамките на деня“ в началото на март

Българската независима енергийна борса (БНЕБ) започва реална търговия „в рамките на деня“ в началото на март. Това обяви ръководителят на отдел „Проекти“ на борсата Никола Габровски на пресконференция в бизнес центъра „Кепитъл форт“.

Първоначално сегментът ще функционира изолирано, защото в началото няма да се извършва трансгранична търговия на електроенергия. Затова следващите стъпки ще бъдат за присъединяване към пазарите в Югоизточна Европа. Търговията ще се осъществява в евро. Минималното количество електроенергия, което може да се търгува, е 0,1 мегавата. Минималната цена, която може да бъде предложена, е 10 евроцента, уточниха от БНЕБ.

От БНЕБ обясниха, че въвеждането на сегмента „в рамките на деня“ означава, че до един час преди срока на доставката, производители, търговци и консуматори ще могат да сключват сделки с електрическа енергия. По този начин възможностите за търговия ще се доближават максимално до часа на физическата доставка.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов каза, че БНЕБ е лицето на либерализацията на енергийния пазар. Той добави, че с последния сегмент борсата може да продължи към обединение с общия пазар на електроенергия в Югоизточна Европа. По думите му КЕВР следи и окуражава действията на борсата. Според него, след въвеждането на сегмента „в рамките на деня“, количествата на предлаганата електроенергия на борсата ще нараснат чувствително. Но това е предпоставка и да се извършват злоупотреби на борсата, затова в момента се подготвят законодателни промени, които да предоставят на КЕВР повече отговорности за контрола на търговията на електроенергия на борсата.

Изпълнителният директор на Българската фондова борса Васил Големански отбеляза, че от вчера фондовата борса е собственик на БНЕБ. Той обеща, че енергийната борса ще работи при абсолютна прозрачност, за да може да се привличат нови участници, което ще бъде гаранция за либерализация на пазара.

Вижте още

София е европейската столица с най-ниски разходи за работно място

ivan

Данъците смъкнали цените на имотите в Гърция

admin

На търг продават най-големия хотел във Велико Търново, 25 млн. е началната цена

leni

Напишете коментар