Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

България се включи в най-голямото учение на НАТО по киберсигурност

Министерството на електронното управление (МЕУ) на Република България активно участва в 15-тото издание на учението на НАТО по киберзащита, известно като „Cyber Coalition 2023“. Това е едно от най-големите и значими събития в света в областта на киберсигурността. В учението участваха над 1000 участници от близо 30 структури на НАТО, държавите-членки на съюза, партньорски държави и институции на Европейския съюз.

Заместник-министър Михаил Стойнов представи МЕУ, а началникът на отдел „Национален екип за реагиране при инциденти с компютърна сигурност“ в Изпълнителната агенция „Инфраструктура на електронното управление“, Божидар Грънчаров, взе участие в учението. На базата на Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“ в Естония, център на НАТО за върхови постижения, бе създаден киберполигон във VPN мрежа за продължилото няколко дни учение. Българският екип, включително представители на Министерството на отбраната, Държавната агенция „Национална сигурност“ и Националната служба за охрана, под ръководството на треньор Николай Стоянов, изпълни успешно редица задачи, включително ривърс инжиниринг (разглобяване на тайните на функционирането на продукти и системи).

Учението „Cyber Coalition“ има за цел да изпрактикува реалистични сценарии, съчетавайки съвременни заплахи и ефекти в киберпространството. Това допринася за изграждането на киберкоалиция между структурите на НАТО, държавите-членки и партньорите с цел укрепване на способностите на Алианса за възпиране, защита и противодействие на заплахи в киберпространството. В учението участваха представители от различни институции, съимитиращи сложни сценарии като защита на пробита мрежа, отбиване на атаки срещу комерсиална инфраструктура и анализ на злонамерен код.

Такива учения са от изключително значение, тъй като реалистично пресъздават цялостни сценарии на атаки и последващите им събития. Те насърчават сътрудничеството между различни институции и симулират работата на различни структури, които участват в киберпространствената област. На срещата си с финансовия министър Асен Василев, заместник-министър Стойнов подчерта важността на усилията за засилване на киберсигурността и ефективното сътрудничество с НАТО в тази област.

Вижте още

В Берлин ще е първият завод на Tesla в Европа

leni

Наблюдава се увеличение на депозитите и кредитите у нас

admin

Ремонтът на квартални улици е сред приоритетите на София за 2018 г.

ivan

Напишете коментар