Invest Build Media
Туризъм и Екология

Превръщат минералната баня в Банкя в съвременен спа център

Емблематичната сграда на минералната баня в Банкя, която от 17 години се руши, ще заживее нов живот до две години и ще бъде превърната в съвременен балнеоложки и спа център. Това обяви районният кмет Рангел Марков, който представи идейния проект за нейното бъдеще.

Сградата, която е паметник на културата и забележителност на Банкя, ще бъде възстановена в автентичния ѝ вид. В последните години тя не беше поддържана, беше разграбвана от вандали. Сега тези щети ще бъдат поправени.

„Запазваме балнеоложките функции на банята и разработваме нов съвременен спа център, който е с капацитет 160-180 човека, които едновременно могат да използват банята по едно и също време. Там ще бъдат финландската сауна, другите видове сауни, парни бани, басейни, които са с различна температура на минералната вода“, обясни кметът.

Спа центърът ще бъде в сутерена, който досега е бил недостъпен за посетители, тъй като там са се намирали котлите за отопление на помещенията. Авторът на идейния проект арх. Чавдар Георгиев разкрива, че едната съблекалня ще бъде преустроена във Виенски салон, където ще бъдат сервирано храни и напитки. Третият етаж, който преди е бил място за масажи, ще претърпи пълна промяна.

„Третото ниво на сградата ще поеме функциите за обществено обслужване – съвременен фитнес център за профилактика, спорт и възстановяване, зала за йога и медитация, козметичен център, детски център“, каза Георгиев.

Реставрираната сграда ще бъде оборудвана и с асансьор за хора с увреждания. Проектът ще бъде съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство. Очаква се до края на 2019-та година минералната баня в Банкя да отвори врати за посетители и да се превърне в най-големия балнеоложки спа център в България.

Вижте още

Най-големите села у нас

leni

Авиокомпании настояват за задължителни маски по време на полет

leni

Над 85% спад е регистриран на чартърите до Бургас

viktoria

Напишете коментар