Skip to Content

България предлага създаването на карта на стоте европейски туристически обекта

Важен приоритет за българското председателство е обединението на Балканите, което вече е факт в туризма. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на срещата на високо равнище „Туризъм и икономически растеж“, която се проведе в НДК.

Министър Ангелкова съобщи, че е била обсъдена идеята за създаване на своеобразна карта на стоте европейски туристически обекта, която да бъде символично наречена „Софийска карта на стоте европейски туристически обекта“ и да се „опира“ на българския опит в популяризирането на стоте национални обекта. Картата ще е базирана на обектите от списъка на ЮНЕСКО.

Министърът отчете положителните резултати за 2017 г. в сектора и съобщи, че предварителни прогнози сочат за пет процента ръст на зимния туризъм.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която също бе гост на форума, изтъкна сред приоритетите на българския туризъм развитието на културния, конгресния, кулинарния, селския и други видове, освен традиционните форми – летен и зимен туризъм. Сред основните цели е намаляването на административната тежест в сектора при защита на интересите на потребителите на туристически услуги, допълни Цвета Караянчева.

Еврокомисарят по вътрешен пазар, индустрия, предприемачество и малки и средни предприятия Елжбета Биенковска съобщи, че миналата година туризмът е отбелязал най-добрия си ръст – около 500 млн. са били посетителите на Европа, като България е сред хубавите примери с ръст от около 8 на сто, като страната миналата година е посрещнала повече от 8 млн. туристи. Сред предизвикателствата пред сектора тя посочи задържането на този темп на растеж, конкуренцията с новите дестинации и заплахите за сигурността в Европа. Тя напомни за европейската платформа, чрез която ще се търси квалифицирана работна ръка за туризма, ще се работи за квалификацията на кадрите в сектора, ще се оказва подкрепа и на фирмите за справяне с новите технологии.

По отношение на привличането на туристи от Китай в ЕС Биенковска изрази надежда да бъде постигнат ръст от десет на сто на китайски туристи, което ще добави приходи от около 1 млрд. евро за европейската икономика. Биенковска каза, че й се иска китайските граждани да пътуват към по-малко известни дестинации в Европа и не само по време на най-натоварените сезони. Тя информира, че ще стартира съвместна платформа чрез ЕК, за да се подпомогнат маркетинговите дейности в Китай.

Вицепремиерът Валери Симеонов открои по време на форума четири предизвикателства пред туризма. Сред тях са проблемите със сигурността заради множеството терористични актове в Европа и военните действия в Близкия Изток, които оказват огромно влияние върху туристическите потоци. Симеонов подчерта, че подобряването на сигурността в Европа е основна стъпка за стабилизирането на туризма, което изисква тясно взаимодействие със сектор „Сигурност“ особено по отношение на дигитализацията на туристическите системи и обмяната на данни между тях и системите за сигурност.

Друг проблем е свързан с облекчаване на визовия режим за трети държави, като се търси баланс между сигурността и икономическото развитие, каза вицепремиерът. Европа да преразгледа тежестта на визовите режими, но това трябва да стане внимателно, без да се компрометира сигурността на гражданите на Европа, заяви Валери Симеонов. В този контекст според него е нормално да се обсъдят облекчения и сближаване с държавите от Западните Балкани, поели по пътя за влизане в ЕС.

Други проблеми пред туристическата индустрия са свързани със създаването на нова и управлението на старата туристическа инфраструктура, намирането на баланс между развитието на нискотарифните авиолинии, чартърните компании и националните превозвачи и адаптирането на европейските регулаторни механизми към новите реалности на пазара.

Новоизбраният генерален секретар на Световната организация по туризъм към ООН Зураб Пололикашвили съобщи, че 12 на сто от работните места в България са в туризма, а приносът на сектора в БВП за миналата година е около 17 на сто. Той акцентира върху важността на устойчивото му развитие. Сред приоритетите в туризма са подкрепа за регионалната интеграция и продукция, което помага за справянето със сезонността в туризма, излизането на нови пазари и разнообразяването на предлаганото от европейския туризъм.

Сред предложенията, отправени от Соломон Паси – президент на Атлантическия клуб в България и бивш министър на външните работи, по време на форума бе да се поиска от ЕК специализирана бюджетна линия за универсален достъп до Wi-Fi на туристически обекти на територията на ЕС. Изразявайки свое лично мнение, Паси предложи участващите в срещата министри на туризма от ЕС да окуражат своите правителства за това ЕС да покрие вноската на САЩ към ЮНЕСКО, което би било по думите му „изключителна инвестиция в развитието на европейския туризъм и европейската култура“. Парите, инвестирани в ЮНЕСКО, се връщат, подчерта Паси. Друго предложение е ЕС да окуражи частни предприемачи да бъдат пуснати дронове над всички обекти на ЮНЕСКО.

Be the First!

Leave a Reply