Invest Build Media
Туризъм

Обсъждаме съвместни туристически пакети между Турция и България

Да бъдат създадени съвместни туристически пакети между Турция и България са се договорили министрите на туризма на двете страни. Това каза министърът на културата и туризма на Турция Нуман Куртулмуш.

С министър Ангелкова са се разбрали да се създаде работна група между двете страни, за да бъдат обсъдени тези проекти.

Турските туристи предпочитат България като зимна туристическа дестинация, отбеляза той.

Куртулмуш беше в страната ни на двудневно посещение по повод неформалната среща на министрите на туризма на ЕС. Той посочи, че това двудневно посещение е било много ползотворно и положително. Вярвам, че то ще даде тласък на отношенията както между България и Турция, така и между Турция и ЕС, допълни той.

Турският министър е имал среща с българските министри на културата Боил Банов и на туризма Николина Ангелкова.

Куртулмуш посочи, че е необходимо да продължи сътрудничеството между двете страни в областта на туризма.

Ако увеличим обмена на културните мероприятия и това културно наследство, което имаме, това непременно ще повлияе и на туризма, коментира той. Научих че след откриването на реновираната Желязна църква в Истанбул, много български туристически агенции са организирали турове до там, това е много радващо, каза той.

Срещата с министър Боил Банов също беше много ползотворна, каза Куртулмуш и добави, че са постигнали договорка за подписването на два документа – протокол за двустранно изграждане на културни центрове в двете страни и споразумението за опазване на недвижимото културно наследство.

В отговор на репортерски въпрос той посочи, че с министрите на културата и туризма не сме обсъждали строежа на втора джамия в София.

Министърът коментира и ситуацията в Близкия Изток и операцията на Турция „Маслинова клонка“.

Сирийските бежанци не представляват заплаха за туристите в Турция, каза министърът в отговор на репортерски въпрос. През изминалата година Турция са посетили 1 850 000 гости от България. Той посочи, че очаква през тази година тези данни да се запазят.

Вижте още

Вижте в какво ще превърнат родната къща на Хитлер

leni

Туристическият министър: Не стигат спасители по Черноморието

ivan

Срив на туризма е регистриран и в Черна гора

viktoria

Напишете коментар