Invest Build Media
Имоти и строителство

4 млрд. лв. трябват, за да се приведат родните пътища в отлично състояние

Четири милиарда лева са необходими, за да бъдат приведени в отлично състояние републиканските пътища на България. Става дума за ремонтни дейности, а не ново строителство, каза на пресконференция председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров. Той участва в представянето на информационния сборник „Пътищата на България“ в сградата на Камарата на строителите в България.

Лазаров отчете, че най-трудният период в пътното строителство е бил в началото на деветдесетте години, когато инвестициите в сектора са били почти нулеви, и посочи, че бум в строителството е имало през 2015 г. Недофинансирането на сектора продължава и досега, отбеляза Лазаров и изрази надежда, че с въвеждането на тол системата страната ще има средства планово да прави ремонти на пътищата, а не само да „кърпи дупки“.

В отговор на въпрос Лазар Лазаров съобщи, че оптимистичната цел е до края на 2020 г. бъде приключен Лот 3 на магистрала „Струма“. Срокът е реалистичен, но има много бюрокрация и юридически хватки по изместването му, отбеляза председателят на пътната агенция.

Всеки ден, в който тол системата не влиза в действие, е загуба за българските пътищата, но си е чиста печалба за фирмите, коментира в отговор на въпрос председателят на АПИ и заяви, че амбициите на агенцията са системата да влезе в сила дори и от средата на 2017 г. По повод проблем с недостиг на месечни винетки Лазаров информира, че в четвъртък ще бъдат отпечатани нови 20 000.

Изпълнителният директор на КСБ Иван Бойков прогнозира, че тази година строителните обеми ще достигнат 5- 6 млрд. евро, което означава съкращаване на работници. Преди два месеца изискахме от всички оперативни програми информация за тази година какво предстои – техническа помощ и проектиране, а търгове за строителство почти няма, като изключение е АПИ, отбеляза Бойков и напомни, че в предходни години строителните обеми са били между 6 и 8 млрд. евро. Частните инвестиции са на нивото от миналата година, допълни той.

От бранша възлагат надежди на отварянето на програмите в селските райони, новата организация на обществените поръчки, задължителна по новия ресор закон, на продължаващо стабилното управление на страната и да няма сътресения през следващата година на инвестиционните програми и строителството в контекста на междинно засичане на оперативните програми през 2018 г. и преразпределение на средствата, които не са усвоени.

Вижте още

Имало риск за финансирането на магистрала „Струма“ от Евросъюза

ivan

Представиха вариантите за цялостен ремонт на столичния бул. Дондуков

admin

Новият пловдивски мол ще е построен след година и половина

leni

Напишете коментар