Invest Build Media
Имоти и строителство

Фандъкова: Построихме 10 физкултурни салона в София, проектирани са още 5

Това е десетата сграда на физкултурен салон, който строим. Проектирали сме още 5, за да може всяко училище в София да има физкултурен салон. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова след като ученическата спортна зала в 48 ОУ „Йосиф Ковачев“ бе пусната в експлоатация.

„Новата придобивка е много важна за децата, за да спортуват и да започнат спортната си кариера. Пожелавам бъдещи шампиони в тази зала“, посочи тя. „Историята на залата е много дълга, училището е паметник на културата, построено е в началото на 20 век“, обясни Йорданка Фандъкова и допълни, че през 1953 година е правен ремонт на физкултурния салон, но за съжаление тогава очевидно не са се пазили паметниците на културата. По думите й вместо дървеният покрив да се подмени са сложени стоманобетонни плочи и това почти е разрушило сградата.

„Преди 10 години се наложи сградата да се разруши, защото беше опасна, и да се проектира нов физкултурен салон“, поясни кметът и уточни, че средствата за физкултурния салон са от приватизационния фонд на СО, който е традиционният източник на финансиране. „С обзавеждането около половин млн. лева е стойността на този физкултурен салон. Той е изцяло нов, възстановен на база на запазване на паметника на културата“, посочи Йорданка Фандъкова. „Салонът е прекрасен, децата се радват, училището е известно с това, че макар и без физкултурен салон има спортни успехи. Надявам се учителите по физкултура да бъдат достатъчно мотивирани, за да подготвят децата“, каза още тя.

Следващата година София е европейска столица на спорта и амбицията ни е голяма – да можем да построим и ремонтираме нови спортни зали, каза още Йорданка Фандъкова. „Възложила съм на главния архитект да разработи и типови проекти за малки спортни зали, там, където дворовете на училищата позволяват“, обясни тя. „Надявам се да получим и подкрепата на държавата и спортното министерство. Говорила съм с премиера да може за столицата на спорта държавата също да помогне със средства за изграждането на такива спортни зали, които да позволят училищата да разширят своята спортна база“, коментира Йорданка Фандъкова.

Тя уточни, че до края на годината предстои да започне строителството на спортната зала на 149 училище в „Овча купел“. „Тя е една започната и изоставена сграда, както беше и 88 училище в „Овча купел“‘, поясни кметът. „Изгражда се ново разширение на Първа английска езикова гимназия, там работата върви по график, скоро ще отидем да я проверим“, посочи Йорданка Фандъкова и допълни, че ще започнат и ремонтите по училищата, включително и във физкултурните салони.

Вижте още

Park View Residence бе обявен за най-продаван комплекс ново строителство в София

Започва строежът на магистрала Хемус между Боаза и пътя Русе-Велико Търново

ivan

Жители на Младост протестират пред общината срещу застрояването

admin

Напишете коментар