Invest Build Media
Строителство

Фандъкова няма да позволи лесно да се строи на мястото на културни паметници

За съжаление има знакови сгради, които са в риск. Водим битка за всяка една поотделно, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю за Нова телевизия във връзка с пожара в „Царските конюшни“.

„Най-сигурната защита е през Подробния устройствен план – за „Царските конюшни“ планът е категоричен. През 2015 г. ние разработихме и приехме Подробния устройствен план, според който застрояване, надстрояване и ново строителство там е невъзможно. Поисках официално да се даде най-висок статут – за паметник на културата от национално значение, за да може максимално да се опазят тези сгради“, обясни Фандъкова. Тя уточни, че в момента там текат и дела по отношение на продажбата, която бившият областен управител Веселин Пенев направи през 2016 г. на много ниска цена.

„Сигурна съм, че това не е случайно и е свързано по някакъв начин с воденето на делото“, отбеляза кметът на София. Тя увери, че за всяка конкретна сграда и за всеки конкретен случай се води битка. „Това е истинска битка, защото там интересите са големи“, заяви тя.

„Звената, които имат отношение към процеса, са няколко. Столична община чрез НАК е едно важно звено за създаване и защита на плановете, заедно с общинския съвет. Районният кмет е много важен фактор, защото той контролира и може да налага санкции. Столична община има най-високите санкции в страната по отношение на паметници на културата. Другият важен субект е Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и съдът, защото всички наши решения и санкции се обжалват. Аз съм налагала 16 санкции за 16 паметника на културата. Глобявала съм собственика на Захарна фабрика три пъти по 100 хил. лв. За къщата на Яворов съм глобявала 100 хил.“, коментира Фандъкова.

„Сега удвоихме глобата за юридическо лице и вече е 200 хил. лв., а за физическо от 10 хил. лв. я направихме на 50 хил. лв.“, отбеляза още тя. „Анализираме цялата ситуация – първо увеличихме глобите значително и второ правим всичко възможно чрез плановете и чрез защитата да можем да кажем ясно на собствениците на тези сгради и да разберат, че няма да позволим това да се случа лесно“, подчерта Фандъкова.

Вижте още

ВиК операторите ще започнат да възлагат обществени поръчки до началото на 2018 г.

ivan

Най-малко 1114 лв. заплата ще получава квалифициран строител у нас

ivan

Светеща велоалея, която се зарежда от слънцето

leni

Напишете коментар