Invest Build Media
Имоти и строителство

Какво носи бъдещето за българските банки и имуществени пазари?

Банковите ипотечни заеми в България нарастват поради постоянното повишаване на цените на недвижимите имоти. Това се явява от данните на проведената от Българската народна банка (БНБ) анкета за кредитната дейност на банките в страната към края на 2023 година, публикувани от Novanews.

Според резултатите от анкетата, банките стриктно контролират стандартите за предоставяне на кредити на предприятията, но не съществено променят стандартите за кредитиране на домакинствата. В областта на корпоративните кредити се наблюдава увеличение на лихвените проценти, особено по отношение на рисковите заеми. За домакинствата се отбелязва нарастване на такси и комисиони, както и по-строгите изисквания за обезпечение.

Основните причини за строгата кредитна политика на банките включват намалена склонност към риск, по-висока оценка на риска и, в случая на корпоративните кредити, по-висока цена за привличане на ресурси.

Данните на БНБ показват, че общият обем на ипотечните кредити в банковата система на България е над 20 млрд. лв. през януари, докато потребителските кредити са близо до 17 млрд. лв. Ръстът в корпоративното кредитиране забавя поради увеличените лихви.

Напрекарана евентуалното повишаване на лихвите от страна на Европейската централна банка, започнато преди година и половина, и нарастващите изисквания за задължителни минимални резерви на банките в България, което оттегли около 3.2 млрд. лв. от тях, кредитният бум при домакинствата продължава. Това е въпреки покачването на лихвите и строгите изисквания.

В същото време, депозитите продължават да растат, поради увеличаването на заплатите в България и предпочитанията на домакинствата да поддържат свободните си средства в банкови депозити.

Вижте още

Премиерът доволен от модернизацията на транзитния газопровод за Турция

ivan

Общината в София инвестира 48 млн. лв. в строителство и ремонт на детски градини и училища

ivan

Искате да живеете над облаците? Цената е 24 млн. долара

leni

Напишете коментар