Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Прекратяване на нощната тарифа за електроенергия от 1 юли: Какви цени да очакваме?

От 1 юли е възможно да се премахне евтината нощна тарифа за електроенергията, като домакинствата ще заплащат тока по еднаква цена. Бившият служебен заместник-министър на енергетиката, Еленко Божков, коментира това за „България сутрин“.

Според неговите думи, отпада ролята на Националната електрическа компания (НЕК) като обществен доставчик, което няма да позволи на крайните доставчици да предоставят по-ниски цени за нощна електроенергия. Той отбелязва, че евтината енергия се произвежда основно през обедните часове на денонощието, когато фотоволтаичните централи генерират най-голям обем електрическа енергия.

От 1 юли базовата цена за електроенергията ще бъде определена от правителството или Народното събрание. Предвиждат се компенсации за потребителите и надбавка за електроразпределителните дружества, която вероятно ще бъде нормирана до 7%.

Божков посочва, че компенсациите ще бъдат наложени, ако цената на енергийния пазар през годината превиши базовата цена, предложена от Министерския съвет или Народното събрание. Това ще бъде в сила за половин година до края на 2024 година, като средствата за компенсации ще бъдат осигурени от Фонда за енергийна сигурност.

Според Божков цената на енергийния пазар може да варира, но няма основание за очакване на рязки скокове в цените на електроенергията. Цените за бита ще се определят изцяло от борсовия пазар, като компенсациите ще бъдат предназначени само за енергийно бедните.

Той изразява мнение, че значителна част от евросредствата, предназначени за модернизация на мрежата, трябва да бъдат насочени към дигитализацията, за да се отчитат всички потребления и да се синхронизират в рамките на 15 минути – като се установи количеството електроенергия, произведено от производителите, и консумираното от потребителите.

Вижте още

Стартиращи и малки бизнеси могат разчитат над 200 млн. лв. през настоящата година

ivan

Защо „Байер“ записа най-големият спад за десетилетие?

За продан: къщата-мечта за всеки автомобилист

leni

Напишете коментар