Invest Build Media
Инвестиции

Тръмп подписа за вносните мита за стоманата и алуминия

Президентът Доналд Тръмп подписа снощи разпореждането за налагането на вносни мита от 25 на сто за стоманата и 10 на сто за алуминия, предадоха осведомителните агенции.

Новата мярка, която ще влезе в сила след 15 дни, няма да се отнася за Канада и Мексико. Преди Тръмп беше казвал, че промяната в тарифите за тези вносни метали ще обхваща всички страни.

На пресконференция при подписването на документа президентът окачестви дъмпинговия внос на стомана и алуминий като „нападение срещу нашата страна“. По думите му вътрешното производство е въпрос на национална сигурност. „Ако не искате да плащате мита, докарайте заводите си в САЩ“, препоръча президентът на вносителите.

Според предварителна информация от администрацията други държави ще могат да кандидатстват за изключение, тоест да не плащат тези мита. Но не са известни подробности как ще става това.

При подписването Тръмп обяви, че предлага облекчения на страните, които са „честни в търговията“ със САЩ. Агенция Ройтерс отбеляза, че този жест цели да окаже натиск върху Канада и Мексико да направят отстъпки на преговорите за Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA), които са позамрели.

Тръмп поиска отстъпки и от държавите в ЕС, като се оплака, че те се отнасят нечестно спрямо американските автомобили и заплаши, че може да повиши митата за европейски коли.

Европейският съюз трябва да бъде изключен от въведените нови митнически тарифи на САЩ за стоманата и алуминия, каза тази нощ Сесилия Малмстрьом, еврокомисар по търговията.

„Ще търсим повече яснота по този въпрос през следващите дни“, каза тя, като отбеляза, че ЕС и близък съюзник на САЩ, предаде ДПА.

Малмстрьом добави, че в събота ще се срещне с постоянния търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър.

Снимка: bt.com

Вижте още

Откриха център за споделени услуги на Световната банка в София

ivan

Симеонов: Насърчаването на малките и средните предприятия е основна политика на правителството

ivan

Тръгва сделката за покупка на американските изтребители F-16

ivan

Напишете коментар