Invest Build Media
Строителство

До 2019 г. в София ще има 48 км метролинии и 43 метростанции

Метрото е много добър пример за интермодален проект, а неговото изпълнение върви изключително успешно, е казал министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на проверка на строящата се метростанция „Медицинска академия“.

Той е посочил, че над половината от първия етап на третата метролиния от Малък градски театър „Зад канала“ до кв. Горна баня е вече завършен, а до края на 2019 г. ще бъдат изградени общо 43 метростанции и приблизително 48 км метролинии в столицата.

„Призовавам гражданите на столицата да осмислят ползите от проекта и да слязат от колите – това е в интерес както за сигурността им, така и за опазването на околната среда. Убеден съм, че ако в следващата кохезионна рамка има заложени средства, с които да финансираме метрото, ще продължим развитието на метромрежата“, каза Московски. Към момента разплатените средства по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 за третата линия на метрото са 330 млн. лв. от общо 800 млн. лв.

„По време на предстоящите преговори за бюджетната рамка на Европейския съюз е много важно, заедно с останалите държави членки, да договорим запазването на кохезионната политика, защото много голяма част от финансирането на големите транспортни проекти идва именно по линия на Кохезионния фонд и Европейския фонд за регионално развитие“, е посочил Ивайло Московски. Той е допълнил, че българската държава ще настоява да няма промяна в размера на финансиране на транспортния сектор след 2020 г.

В проверката са участвали още кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, министърът на околната среда и водите Нено Димов, изпълнителният директор на „Метрополитен“ ЕАД Стоян Братоев и представители на Управляващия орган на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“.

Вижте още

Най-много пари от санирането са спечелили три фирми

ivan

Днес е крайният срок за подаване на оферти за магистрала Хемус

admin

Приключи ремонтът на платното за Бургас на магистрала Черно море

ivan

Напишете коментар