Invest Build Media
Инвестиции

Богатите инвеститори по света масово очакват да са столетници

Повече от половината от богатите инвеститори по света очакват да живеят до 100 години, като почти две трети планират да работят по-дълго, за да си позволят комфортно пенсиониране. Това сочи проучване на Ю Би Ес инвестър уоч (UBS Investor Watch), цитирано от „Ройтерс“ и БТА.

Компанията за анализи проследява нагласите на над 5 хил. души, които притежават активи за поне 1 милион долара. Според резултатите 9 от 10 анкетирани приспособяват разходите си и правят дългосрочни инвестиции, за да финансират своето дълголетие.

Около една четвърт от анкетираните в САЩ и Великобритания обаче твърдят, че няма да правят такива финансови промени. Резултатът подчертава дефицита на пенсионното планиране в две от най-важните икономики в света, докато очакванията за продължителността на живота нарастват, особено сред богатите.

„Идеята да доживееш до 100 години доскоро би изглеждала абсурдна. Сега тя е съвсем нормална“, каза Ник Тъкър, който ръководи британското подразделение на „Ю Би Ес уелт мениджмънт“ (UBS Wealth Management).

Според него бъдещите столетници трябва да планират 30-40 в пенсия. Това означава да натрупват и запазват богатството си през всички пазарни цикли, като решат как да споделят по-ефективно парите си със своите потомци.

Перспективата да живеят по-дълго и да оставят по-малко наследство на потомците си безпокои 35 процента от анкетираните, анализира данните Ю Би Ес, докато 62 процента имат намерение да похарчат повечето от своето богатство още докато са живи.

„Когато умрете, вашите деца най-вероятно ще са на 40, 50 или 60 години. Богатството може да не им е толкова полезно, колкото би било, когато са по-млади. Това е ключовата причина, поради която се опитваме да поделим наследството по-рано или да го дадем на внуците вместо на правнуците“, обобщава Тъкър.

Снимка: CBS News

Вижте още

Искаме промени в емисионните нива на ЕК за големи горивни инсталации

ivan

Възможно е още 350 млн. лв. инвестиции в автомобилния сектор да влязат в България

ivan

Земеделският министър: Най-малко 75% месо ще имат кренвиршите

ivan

Напишете коментар