Invest Build Media
Инвестиции

Български превозвачи протестираха в София срещу пакет Мобилност на Евросъюза

Оптимист съм, че пакетът „Мобилност“ ще бъде коригиран – чисто концептуално и в отделни текстове, и ще бъдат обективно отразени исканията на българските автомобилни превозвачи. Това каза на среща с протестиращите превозвачи пред НДК, където се провеждаше срещата на върха ЕС-Западни Балкани, министър Ивайло Московски.

Той каза, че на срещата между министър-председателя Бойко Борисов, френския президент Емануел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел текст по текст са били обсъдени темите, които не са приемливи за българските превозвачи, а по някои аспекти и за колегите им от Източна Европа.

По думите на Московски по време на разговорите са приети много голяма част от аргументите и е изразена готовност да бъдат одобрени текстовете, предложени от българската страна. Министърът каза още, че основната цел на Пакета „Мобилност“ е да бъдат гарантирани социалните права на шофьорите и правилата при изпълняване на професията. Той съобщи, че лидерите на Германия и Франция са се разпоредили на своите експерти да започнат работа заедно с българския екип в Комитета на постоянните представители – КОРЕПЕР, за да бъде намерен възможно най-балансираният и компромисен вариант, в който да бъдат в максимална степен отчетени справедливите искания на българските превозвачи.

„Декларирам още веднъж, че правителството и всички институции в държавата стоят зад исканията на превозвачите и работят за защита на техните интереси“, посочи Московски, като подчерта, че тази позиция ще бъде отстоявана и в бъдеще.

Превозвачите протестираха срещу подготвяните регламенти на ЕС – „Мобилен пакет I“ и „Мобилен пакет II“, налагащи нови правила в придвижването на стоки и хора. Превозвачи и международни шофьори, заедно със своите камиони и автобуси, изразиха недоволството си в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Велико Търново, Видин, Враца, Свиленград, Смолян както и на граничните пунктове „Кулата“ и „Илинден“.

Мирният протест на автомобилните превозвачи бе насочен срещу някои от предвидените регулации, които въвеждат задължението за ползване на редовната седмична почивка извън борда на превозното средство. Според браншовите организации това ще принуждава шофьорите да оставят товара си, за който са лично отговорни, а това ще им струва допълнителни разходи за застраховка и престой в хотел. Те се обявяват още и срещу изискването за завръщане „у дома” на всеки три седмици, защото така предприятията ще правят допълнителни разходи за транспорт на служителите, за да се върнат в страната.

Пред изразяващите недоволството си превозвачи Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата Георги Петърнейчев заяви, че браншът е обединен и получавайки подкрепата на всички политически партии е готов да протестира дори в Брюксел. „В състояние сме да затворим всички околовръстни пътища на Брюксел“, подчерта Петърнейчев и допълни, че новите регулации целят да елиминират по административен път българските превозвачи от вече разработените пазари.

Пред протестиращите превозвачи говори и евродепутатът Ангел Джамбазки. „Ние сме против това 150 хил. души да бъдат превърнати в мигранти. Не ни интересува нито Макрон, нито баба му. Искаме тези хора да останат и да работят в България”, каза евродепутатът и призова българските превозвачи да проведат протест и в Брюксел.

Народният представител от ПГ на ГЕРБ Станислав Иванов увери протестиращите, че те получават подкрепата на политическите партии в парламента и изрази надежда законодателният пакет, срещу който превозвачите изразяват недоволството си, да не мине във вида, в който е предложен.

Вижте още

Ток, парно и топла ще поскъпнат от 1 юли

ivan

Британски консултанти проучват възможностите за инвестиции в България

ivan

Правителството спря процедурата за даване Летище „София“ на концесия

ivan

Напишете коментар