Invest Build Media
Инвестиции

Решение: Столичната община ще тегли заем за 67 млн. евро за изграждане на инсталация за отпадъци

Столичният общински съвет прие теглене на заем от европейска банка за 67 млн. евро за изграждане на инсталацията за RDF–отпадъци, съобщи Агенция Фокус. 35 от общинските съветници гласуваха „за“, 16 – „против“, а 6 се въздържаха. В началото на заседанието лидерът на БСП – София Калоян Паргов предложи оттеглянето на тази точка, но предложението бе отхвърлено. Дебатът около приемането на проекта предизвика множество противоречиви реакции в залата, като дискусията продължи повече от три часа.

В проекта е предвидено Столична община да изгради системата с 58% безвъзмездна стойност от ОП „Околна среда“, като общата стойност му стойност е 157,5 млн. евро, а съфинансирането – до 65,7 млн. евро. Срокът е 19 години, от които 4 години гратисен период, като се предполага, че това ще бъде и срокът за изграждане на инсталацията, и 15 години срок за изплащане. Предварителните анализи сочат, че на годишна база инсталацията ще реализира печалба от 10 млн. евро, а оперативните разходи за поддръжката ѝ ще са до 7 млн. евро годишно. Тя ще бъде построена на площадка на „Топлофикация“ в района на Централна гара.

С инсталацията за RDF–отпадъци ще депонираме под 10% отпадъци, с което ще покрием изискванията на Европейската комисия за 2030 г., каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на днешното заседание на Столичния общински съвет.

Фандъкова посочи, че депонирането е най-сериозният проблем, когато говорим за битови отпадъци и свеждането му до минимум е било и остава основна цел на Столична община, за да се погрижи за здравето на хората. „В момента София депонира 16% от отпадъците си благодарение на Първа и Втора фаза от Системата за преработка на отпадъци. С третата фаза, за която говорим днес, ще депонираме под 10%, с което ще покрием изискванията на Европейската комисия за 2030 г. Това е важна екологична цел и истинска грижа за качеството на живот в града“, каза още тя и посочи, че фирмата „Рамбол“, която проучи инсталацията, е сред водещите в света. По думите ѝ тя е избрана от редица големи държави, сред които Дания и Сингапур.

„Технологията, която е избрана за София, се прилага в цяла Европа и непрекъснато се усъвършенства. Тя отговаря изискванията на Европейската комисия за най-добра доказана технология. Ключово за мен е сигурността на инсталацията, покриването на екологичните норми и пречиствателните системи“, посочи кметът на София и уточни, че с пускането на новата инсталация част от старите мощности на ТЕЦ – София вече няма да работят на пълен капацитет и по този начин ще се намалят емисиите на фини прахови частици с 9,5%, емисиите на въглероден диоксид със 7% и азотните оксиди с 2%. Подробна информация с всички детайли около инсталацията са публикувани на сайта на Столична община.

„RDF представлява остатъка, който няма как да бъде преработен. Искаме да създадем нова модерна мощност, която да спестява 65 млн. куб. метра и така се спестяват между 15 и 15 млн. евро и това допринася за стабилизиране цената на топлинната енергия на столичани. София има уникалния шанс да изградим системата с 58% безвъзмездна стойност от ОП „Околна среда“. Общата стойност на проекта е 157,5 млн. евро, а съфинансирането е на стойност до 65,7 млн. евро. Срокът е 19 години, от които 4 години гратисен период, като се предполага, че това ще бъде и срокът за изграждане на инсталацията, и 15 години срок за изплащане. Предварителните анализи сочат, че на годишна база инсталацията ще реализира печалба от 10 млн. евро, а оперативните разходи за поддръжката ѝ ще са до 7 млн. евро годишно“, обясни Фандъкова и уточни, че никога не би направила компромис с чистотата и със здравето на хората.

Обектът е третата фаза на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община. През първата фаза бяха изградени инсталацията за компостиране на зелени отпадъци и депо „Садината“. При втората фаза беше изграден заводът за отпадъци с производство на RDF фракция, където могат да се произвеждат 180 хил. тона RDF годишно. Предвидено е в третата фаза инсталацията за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF-отпадък да бъде построена на площадка на „Топлофикация“ в района на Централна гара.

Вижте още

Страната ни реализирала рекорден износ през 2017 година

ivan

Къде се намират най- изгодните жилища в София

viktoria

Рекордна за последните 5 години инфлация обезценява доходите ни

ivan

Напишете коментар