Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

В италианско градче си печатат собствени пари

Кастелино дел Биферно е малко градче в южната част на Италия, регион Молизе, с едва 550 жители.

Печатането на пари е нещо, което кметът на града Енрико Фратанжело изучава повече от дванадесет години. Пандемията Covid-19 му даде възможност да изпробва уменията си, съобщава Евронюз.

„Решихме да си отпечатаме пари, за да сме сигурни, че местната икономика може да издържи на въздействието на ситуацията. Колкото и да е малка тази икономика, все още три или четири фирми работят, без да се разглеждат баровете или кръчмите“, обясни Фратанжело.

Банкнотите „Дукати“ се раздават на жителите в съответствие с техните икономически нужди. Те вече са похарчили хиляди „Дукати“ в техните местни магазини.

На всеки две седмици магазините връщат „Дукати“ на Общинския съвет и получават съответната сума в евро.

Кметът смята, че това също е възможност за увеличаване на чувството за принадлежност на града, тъй като банкнотите изобразяват местни символи като църквата, обществения басейн или статуята на Богородица.

„Пет“ Дукати „струват 5 евро, 20 от тях струват 20 евро. Това е за да се избегне объркване, особено за възрастните хора“, каза Фратанжело.

Кметът получил 5 500 евро от правителството за издаване на ваучери за храна на уязвими семейства по време на пандемията. Общинският съвет добави спестяванията си и раздаде банкноти „Дукати“ на над 200 семейства в града. Хората могат да ги харчат за стоки от първа необходимост, като например месо в месарницата, където са изхарчени почти 4 000 „Дукати“.

Антонио Янаконе, собственик на печатарския магазин „Linea Molise Pubblicità“, обясни как го правят.

„Започваме с хартия с водна маркировка, след това отпечатваме банкнотите – според дизайна, съгласуван с администрацията – на един лист хартия. След това ламинираме листа, така че да може да бъде дезинфекциран. След като е ламиниран, изрязваме банкнотите до техните крайни размери“.

Вижте още

От 1 ноември влиза в сила нощен абонамент за паркиране в синята зона в София

ivan

Кипърски съд обяви застрахователя Олимпик в ликвидация

ivan

Ето колко струва най-скъпата къща у нас

Напишете коментар