Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Отчитат спад в интереса на чужди инвеститори към български бизнес имоти

Инвестициите в бизнес имоти в България през първите шест месеца на 2018 г. са на обща стойност над 380 млн. евро, включително сделки с парцели, сочат данни на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton цитирани от Инвестор.бг.

Тя отчита сериозен спад на интереса на чуждите инвеститори към пазара на бизнес имоти у нас от началото на 2018 г. заради високите цени на предлаганите активи и липсата на качествени мащабни проекти, които отговарят на търсенето на потенциалните купувачи.

Сред по-значимите сделки за периода са придобиването на Mall of Sofia от GTC, на Millenium Center от ОББ и ДЗИ, както и портфолио сделката за Megapark и Polygraphia Office Center с инвестиционния фонд Lion’s Head.

Макар и пазарът да показва относително висока активност в сравнение с предходни години, повечето сделки са резултат от преговори, започнали през 2017 г., а слабият инвеститорски интерес от последните месеци ще даде отражение върху бъдещи периоди, отбелязват от Forton.

“Ръстът на инвестиционния пазар, на който станахме свидетели през 2017 г., значително повиши очакванията на българските продавачи и доведе до ръст на цените. Покачването обаче не е обосновано с увеличено търсене, а се дължи на твърде оптимистичната очаквания за пазара“, коментира Явор Костов, мениджър „Капиталови пазари“ в Cushman & Wakefield Forton.

Консултантската компания не очаква безпрецедентният за българския пазар обем от сделки за над 1 млрд. евро през 2017 г. да се повтори в близко бъдеще. Миналата година основен двигател бяха южноафриканските фондове, които през миналата година активно навлязоха в България. Успоредно с това обаче от пазара се отдръпват западноевропейските инвеститори, казва се в доклада на Forton.

За тези капитали България трудно се конкурира с други източноевропейски пазари, които предлагат по-добро съотношение между цена на привлечения ресурс и доходност. Сред примерите са Румъния и Унгария, както и второстепенни градове в Полша, които през последната година влязоха в полезрението на инвеститорите в имоти, допълва консултантската компания.

В сравнение с България тези пазари предлагат по-ниски нива на доходност, но съответно при по-добри лихви за финансиране и по-нисък риск.

„В немалко случаи финализирането на една сделка може да отнеме повече от шест месеца. Обемът на пазара от началото на годината не бива да заблуждава за висока активност, а трябва да се приеме като инерция от 2017 г.“, обобщава Явор Костов.

Вижте още

АЕЦ „Козлодуй“ под натиск: Ядреният регулатор наложи важни изисквания

Форумът NEXT DIFI 2017 показа дигиталните предизвикателства пред финансовия свят

ivan

Стартират процедурата за концесия на Летище София през септември

ivan

Напишете коментар