Invest Build Media
Туризъм

Стартират масови проверки за условията на труд в морските курорти

Инспекцията по труда засилва контрола в морските курорти от началото на месец юли, съобщават от пресцентъра на институцията.

Обектите със сезонен характер са идентифицирани като рискови, тъй като често при сезонната заетост се нарушават разпоредбите, регламентиращи законосъобразното наемане на работници и служители, по работното време и заплащането, се подчертава в текста.

При контрола в курортните комплекси се акцентира върху превенцията на недекларирания труд – работа без трудов договор, наемане на договор на непълен работен ден при работа по 8 и повече часа, наемането на непълнолетни лица и на чужденци, заплащане на част от възнагражденията на ръка след устно договаряне.

Наетите за сезонна работа не трябва да се съгласяват да работят без сключен трудов договор, защото при евентуално нарушаване на правата им могат да претендират пред Агенцията по труда само за условията на труд и възнаграждение, договорени писмено.

Работодателят няма право да допуска работници и служители до работните им места без да им е връчил подписан от двете страни екземпляр на трудовия договор, копие от уведомлението за регистрацията му в НАП и длъжностна характеристика.

Трайна практика след приключване на туристическия сезон е в да се подават сигнали от лица, работили без трудов договор, на които не е изплатена най-често последната заплата, информират от агенцията.

Наемането на непълнолетни лица става само след разрешение от Инспекцията по труда, което важи за конкретното работно място, за което е поискано, и за работодателя, с който е сключен договорът.

При наемане на лица от трети държави работодателите са длъжни да са сигурни, че кандидатите имат право на достъп до пазара на труда у нас.

Вижте още

Виртуална разходка из японско море от цветя

leni

Откриха първия приют за магарета в България

admin

По-евтини билети от и до София пуска Райънеър

ivan

Напишете коментар