Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Лиляна Павлова: Възобновяваме процедурата за изграждане на тол-системата

Тази седмица възобновяваме процедурата за избор на изпълнител за изграждане на електронната тол-система, съобщи във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от правителствения пресцентър.

Търгът за избор на изпълнител се спира вече на два пъти от жалби на фирми. Министърът изрази надежда до пролетта на следващата година процедурата да приключи с избран изпълнител, който ще има 18 месеца, за да изгради системата. В рамките на година тя трябва да покрие републиканската пътна мрежа, а след това, в срок от 6 месеца, да се свърже и с информационните системи на полицията, митниците и др., за да се осъществява контрол над трафика и добра събираемост на пътните такси.

„След въвеждането й ще имаме значително, поетапно увеличение на приходите, които ще реинвестираме в строителство и рехабилитация на пътища. С новите цени на винетките сега са около 300 млн. лв. годишно, но с въвеждането на по-справедливите тол-такси очакваме повишение“ отбеляза министър Павлова. Регионалният министър информира, че са обявени всички търгове за избор на строителство, за които има готовност по отношение на разширението на пътя Бургас- Слънчев бряг.

Най-приоритетни са обходите на Ахелой и Поморие, като критични участъци. Те ще са най-важния акцент в строителния сезон догодина, който ще стартира с тяхното строителство и като част от проекта за четирилентов път между Бургас и курортите на север.

По отношение на участъка до Варна министър Павлова коментира, че е възложила на Агенция „Пътна инфраструктура“ да се направи пълен анализ, къде е възможно да се изгради трета лента, за да се облекчи трафика и минимизират в максимална степен произшествията. „За средства ще разчитаме в максимална степен на приходите, които имаме от винетките и тол-таксите“, увери министър Павлова.

liliana-pavlova-ivan-portnih-praznik-varna-01

Вижте още

Над 70% от търсенето на офис площи под наем у нас идва от аутсорсинга

ivan

С отпадъчни материали индиец създаде робот, който говори 38 езика

ДЗИ придоби бизнес център MALL VARNA

leni

Напишете коментар