Invest Build Media
Инвестиции

След края на европредседателството ще се готвим за следващия програмен период

Веднага след края на Председателството на Съвета на ЕС стартира подготовката за следващия програмен период. Това заяви заместник министър-председателят Томислав Дончев на инициираната от него в Министерския съвет работна среща на управляващите органи на оперативните програми, съобщиха от правителствената информационна служба.

Дончев подчерта, че трябва да засилим капацитета за правене на секторни политики, за да се постави програмирането на европейските фондове на здрава основа, която да води до реални ползи за страната. По думите му важен приоритет в подготовката на България ще е засилването на регионалния подход в планирането на инвестициите с европейски средства.

До края на Председателството ще са налице проектите не само на Многогодишната финансова рамка, но и законодателния пакет, касаещ управлението на европейските структурни и инвестиционни фондове. След като в началото на м. май Европейската комисия представи проекта на Многогодишна финансова рамка за ЕС до 2027 г., се очаква на 29 май (вторник) да публикува и проекта на Общия регламент за разпределение на средствата по секторни политики и държави.

Непосредствено след това на 8 юни България ще бъде домакин на конференция на високо политическо ниво, където за първи път високопоставени представители на държавите-членки и ключовите европейски институции ще коментират предложенията на Европейската комисия и ще дадат тласък в дебата за приоритетите за финансиране в следващия програмен период.

Конференцията ще може да се проследи на живо в сайта на Българското председателство на Съвета на ЕС, както и в социалната мрежа.

Вижте още

Очакват подаването на оферти за концесионер на Летище София до 6 месеца

ivan

Приветстваха откриването на APS Industrial Park в Ботевград

admin

Борисов: Единството на Европейския съюз означава един стандарт при храните

ivan

Напишете коментар