Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Фирма от Германия ще строи завод край Плевен с 2000 работни места

Компанията „Леони“ (Leoni) от Германия ще инвестира в региона на Плевен 32 млн. евро в ново производствено предприятие и ще разкрие над 2 хил. работни места. Това се разбра днес, след като ръководителят на заводите на компанията за Европа Ралф Зингман връчи на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев официалното решение на борда на директорите на концерна за стартиране на проекта в България.

Очаква се още тази година да започне поетапното откриване на производствените мощности. По проекта е работено повече от година, като за този период администрацията е отговорила на нуждите на инвеститора, в това число са направени и законодателни промени, за да може да стартира тяхното производство, уточниха от икономическото министерство.

Областният управител на Плевен Мирослав Петров каза от своя страна, че това е най-голяма чуждестранна инвестиция в региона за последните 10 години. Според него тази инвестиция и очакваното разкриване на толкова нови работни места ще дадат нов тласък на местната икономика.

Ралф Зингман обясни, че „Леони“ предвиждат да инвестират 16 млн. евро в строителство и 16 млн. евро в машини и оборудване. Предприятието в България се очаква да изпълнява поръчките на германски клиент от автомобилния сектор. Разчетите на компанията са да започнат производство до края на тази година и поетапно да застрояват нови площи и да увеличават капацитета и наетите лица до достигане на пълен обем през 2020 г.

„Леони“ е глобален доставчик на продукти, решения и услуги за управление на енергията и данните в автомобилния сектор и други индустрии. Компанията е най-големият доставчик за автомобилната индустрия в своята област за Европа.

Вижте още

Европейските пазари потопени заради напрежението между Китай и САЩ

leni

Депутатите промениха 3 закона за намаляване на административната тежест

ivan

Оператор от Манчестър кандидатства за концесията на Летище София

ivan

Напишете коментар