Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

„Всенародно“ ще строят мемориала на Първи и Шести софийски пехотни полкове

Изграждането на мемориала на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотни полкове е всенародно дело, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова на пресконференция във връзка с конкурса за изработване на проект за изграждане на мемориала.

„Мемориалът пази имената на над 3 хиляди българи, дали живота си за свободата на България. Това са хора, на които гробовете не се знаят, и техните близки са имали възможност само на това място да изразят почитта си към паметта им. Конкурсът е открит и достатъчно широко отворен, за да даде възможност за изява на всички автори“, каза още Фандъкова и обясни, че след това специално жури ще избере най-подходящия.

„Надяваме се да има интересни предложения, които да се доближават до оригинала, за да може да се сложат запазените плочи. Хората от онова време помнят добре онзи мемориал и ние поехме отговорността той да се върне. Надяваме се конкурсът да се случи в сроковете, в които е обявен. Защото искаме да възстановим не само една историческа справедливост, но и паметта на тези, които са загинали за свободата ни. Надявам се това да се превърне във всенародно дело, защото не е важно само за София, но и за цяла България. Защото това ще остане за поколенията и то на едно централно място“, посочи Фандъкова. Тя посочи, че това каква ще бъде стойността, зависи от проектите, които ще бъдат представени.

Главният архитект на София арх. Здравко Здравков посочи, че в момента мястото предполага изграждането на мемориала, но той трябва да бъде прецизиран от архитектурна гледна точка. „Искаме не просто да върнем мемориала, но и да направим така, че пространството да функционира нормално. Срокът е до 30 юни. Първа награда в конкурса ще е 7 хил. лв., втора ще е 5 хил. лв., а трета – 3 хил. лв.“, обясни арх. Здравков.

Средствата за изграждане на мемориала на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотни полкове ще се събират чрез публична кампания, съобщи заместник-кметът по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости“ в Столична община Тодор.

„Основната ценност на мемориала е, че на него около 3000 души, дали свободата си за България, са запомнени – съхранени са имената им, както и датите и имената на важни сражения. Така че свързваме конкретните герои с конкретните сражения. В списъка с имената по родно място са представени и всички етноси, съществуващи на територията на България. Това показва, че под знамената на родината са воювали всички“, каза още д-р Чобанов и посочи, че има и трите девиза, свързани с основната идеологическа рамка на Българската армия, за да се разбере философията на българския войник и смисъла на неговата саможертва.

„Около 1/3 от мемориала е унищожен при бомбардировките през Втората световна война. Една част от плочите са много напукани и не могат да бъдат възстановени, макар че и такава опция докрай не се изключва, всичко зависи от архитектите. Но всички запазени плочи ще бъдат използвани. Имаме уверение, че Министерството на отбраната разполага с документи, които показват всички 3 000 имена и всички надписи, така че да можем да възстановим мемориала с пълна точност. Както и че ако спечелилият конкурса изработи плочите от метал, министерството ще обезпечи количествата метал, които са необходими“, обясни зам.-кметът на София.

Вижте още

10+ идеи за „направи си сам“ барбекю

leni

Възстановени са оригиналните стенни часовници в централно фоайе на НДК

ivan

Център за Младежи в Риск

admin

Напишете коментар