Invest Build Media
Туризъм и Екология

Ангелкова: България да стане устойчива туристически дестинация в Югоизточна Европа

Туризмът е един от основните стълбове на икономиката на България и само за миналата година ние посрещнаха повече от 8 900 000 чуждестранни туристи, повече от 9 милиона нощувки са регистрирани от българи, а чужденците са закупили над 27 милиона нощувки. Това посочи министърът на туризма Николина Ангелкова в дебата за туризма по време на първия Пловдивски икономически форум. По думите й приходите от чуждестранен туризъм са в рамките на 6 900 милиона лева, и повече от 335 000 заети лица в сектора.

Като основна цел на министерството на туризма Ангелкова посочи превръщането на страната ни в устойчива целогодишна туристическа дестинация в топ 5 от Югоизточна Европа. Затова по думите й е необходимо работа в екип с хората, които развиват секторните политики и като основни приоритети посочи поддържането на добра и чиста инфраструктура, реформите в образованието и осигуряване на квалифицирана работна ръка.

За да предложим качествен туристически продукт е необходима законодателна инициатива и популяризирането му на основните пазари в България, каза още министърът на туризма. Според нея основните пазари за България са страните от Европейския съюз, откъдето идват 69 на сто от туристите, а в топ 20 са Украйна, Израел, Молдова, с перспектива е работата за далечните пазари като Китай, Индия, Япония, Южна Корея, САЩ, Близкия изток. Това според Ангелкова е свързано с предлагането на съвместни туристически продукти със съседни държави и като пример посочи инициативата за общ балкански маршрут. Ангелкова добави, че е започнало разработването и предлагането на общи културни маршрути с фокус паметници на ЮНЕСКО, което ще спести средства за реклама.

По думите на министър Ангелкова трябва да се позиционираме като държава, която е предвидима, която предлага високо качество туристически продукт и сигурност за туристите. А това, допълва тя, може да се случи, ако работят заедно местните власти и фирмите по места. Министерството е предложило за дебат дефиниция за национален курорт, както и основните дейности, които следва да се регулират, свързани с инфраструктура, реклама, архитектурна визия, зелени площи, регулация на шумовите норми, с което ще може да се отговори на изискванията на всеки потребител.

Изключително важно е да се регламентира и къмпингуването, като трябва да се въведат правила, които да не пречат както на любителите на къмпинги, така и на останалите. Тя е убедена, че може да се намери балансът и този вид туризъм да се случва по правилата.

Вижте още

Виртуални разходки, които ще ви оставят без дъх

leni

Летище София посрещна рекорден 6-милионен пътник

ivan

Германски медии отбелязват бума на туризма в България

admin

Напишете коментар