Invest Build Media
Строителство

Близо 50 сгради на училища и детски градини в София ще бъдат ремонтирани тази година

Близо 50 сгради на училища и детски градини ще бъдат ремонтирани тази година. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверка на изграждането на нова сграда и обновяването на старата на 134 ДГ „Любопитко“ в район „Красно село.

„Започваме цялостната реконструкция на 22 училища и детски градини и основни ремонти в още толкова. На 3 от тях вече реконструкцията е започнала“, допълни тя. „Наред с инфраструктурата и екологията образованието за мен е изключително ключов приоритет. За това огромни средства от общинския бюджет основно инвенстираме в строителството на детски градини и училища. Тази година довършваме още две детски градини освен тази. През последните години благодарение на множеството инвестиции успяхме да преодолеем недостига на места в детските градини“, допълни Фандъкова.

„За тази и следващата година инвестициите в образованието, които сме осигурили са около 90 млн. лева. Това са средства, които инвестираме директно в децата и тяхното образование“, каза още кметът на София.

Имаме проект по обособени трамвайни трасета да се движат и автобуси на градския транспорт, съобщи още Фандъкова. „Това е практика в много европейски градове. Първата такава, над която се работи в момента е на бул. „Константин Величков“, каза още тя. „Успяхме да подменим с над 50% автобусите от столичния градски транспорт. Тази година очакваме първите 20 електробуса и над 60 газови автобуса, с които ще подменим старите. Всяка мярка сама за себе си няма да даде толкова голям ефект, но всички заедно дават ефект. Ние прилагаме всички мерки, които се прилагат в другите европейски столици“, каза още тя.

„Най-голямото предизвикателство остава да работим за битовото отопление, което беше основен замърсител на въздуха тази зима. За мен основно остава разширението на газопреносната и топлопреносната мрежи. Това е най-екологичното отопление“, допълни Фандъкова. „Около 50 км. велоалеи има в София. Виждаме, че велосипедистите стават все повече. Работим много активно по разширяване и свързването на велоалеите. За мен това е важна мярка за подобряването на качеството на въздуха“, каза още кметът на София.

Вижте още

Ново депо за битови отпадъци заработи край Разлог

admin

Светеща велоалея, която се зарежда от слънцето

leni

Прокуратурата погна незаконното надстрояване и пристрояване

admin

Напишете коментар