Invest Build Media
Инвестиции

Премиери и президент: Изграждаме бързо нови магистрали на Балканите

За създаването на обща компания, която да управлява международната транспортна инфраструктура на Балканите, се разбраха лидерите на България, Сърбия, Румъния и Гърция в Солун. Идеята е приходите от такси за преминаване през изграждащите се магистрали и жп-връзки, свързващи четирите страни в региона, да бъдат събирани от бъдещата компания.

Българският премиер Бойко Борисов, както и колегите му от Гърция и Румъния Алексис Ципрас и Виорика Дънчила, потвърдиха и подкрепата си за Сърбия да стане член на Европейския съюз.

До края на годината магистралата до българската граница ще бъде завършена. Това заяви сръбският президент Александър Вучич. До септември транспортните министри на четирите страни, участнички в срещата, трябва да бъдат готови и с конкретните финансови и времеви параметри на пръстен от интермодални връзки между държавите.

Бойко Борисов подчерта, че таксите за тях ще бъдат единни: „Не първо да направим задръстване в Балканите, като докараме целия трафик през тези инфраструктурни проекти, а едновременно с това през жп системите, които контролират транспорта, морския транспорт, речния, да направим едно гише, на което да можеш да обложиш стоката, където и да си, да имаш целия пазар, единна такса. За да можем да улесним максимум товарите и да вкараме от Азия, от Африка не мигрантите, а товарите през нашите пристанища. Така ще свържем и Варна, и Бургас, и Констанца, и Букурещ и Русе, и Александруполис, Кавала, Солун“.

Лидерите на Сърбия, България, Румъния и Гърция се разбраха да се видят отново през септември във Варна.

Снимка: БНТ/БТА

Вижте още

НОИ преизчислява служебно пенсиите на работещите пенсионери

ivan

Спад на имотния пазар и в малките градове

leni

Таксите за регистриране на юридически лица с нестопанска цел падат 4 пъти

ivan

Напишете коментар