Invest Build Media
Туризъм

Информационна система ще следи данните на туристи в хотелите

Единна система за туристическа информация (ЕСТИ) ще започне работа от май следващата година. Според предварителни прогнози до три години от началото на работата на системата се очаква ръст с 20 на сто на приходите от нощувки на база на сега регистрираните, което ще се дължи на ежедневното автоматично въвеждане на данните. Това каза на пресконференция министърът на туризма Николина Ангелкова.

Ангелкова и изпълнителният директор Огнян Траянов от „Технологика“ – избраната фирма-изпълнител, подписаха договор за изграждане и внедряване на ЕСТИ. ЕСТИ ще свърже в реално време регистрите на местата за настаняване с Министерството на туризма, НАП, МВР, НСИ и общините. По този начин се облекчава обменът и обработка на данните от различните регистри.

Системата е част от борбата със сивия сектор и е свързана със сигурността, коментира министърът. Тя напомни, че повече от година и половина беше обжалване на процедура за обществената поръчка за системата. Договорът е на стойност 1, 128 млн. лева с ДДС, а шест месеца е срокът за изпълнение на техническото задание. След това ще има тестови период . От май догодина системата ще функционира напълно във всички места за настаняване – клас А и Б, като за последните места за настаняване – основно хижи, къщи за гости, апартаментни комплекси, апартаменти за гости, които се намират в по-труднодостъпни райони, ще може да се подава информация в съответното кметство на хартиен носител. Предвижда се да има списък с труднодостъпните места, който ще бъде одобрен от министъра и ще бъде публикуван на сайта на ведомството. С напредването технологии ще може и през смарт телефоните да се въвеждат данните.

Тази система няма да е публична, а защитата на личните данните е изцяло гарантирана. Предвижда се до нея да има ограничен достъп на база на правомощия. Системата ще се администрира от министъра на туризма, а достъп ще имат кметове, МВР, НАП и само в техния профил представители на бранша – управителите на местата за настаняване, които въвеждат данни, обясни министърът.

По данни на „Технологика“ ще е нужна минимална компютърна грамотност за въвеждане на информация. Министър Ангелкова напомни, че по закон въвеждането на данните е задължително за хотелиерите и те сами ще трябва да го правят в реално време – в момента, в който пристигат туристите, това трябва да бъде отразено в системата. Ще има и механизъм за обратна връзка и проверки на място, за да се гарантира, че системата работи и реално отразява броя на туристите в дадено място за настаняване. Бизнесът ще бъде обучен за работа със системата и работата с нея няма да му струва нищо. Системата ще позволи и събиране на статистически данни в туризма по региони, области, по типове места за настаняване и други.

Вижте още

Спад с 3% на чуждестранните туристи в България за месец септември

leni

Чуждите туристи може да надхвърлят 10 милиона до края на годината

admin

Диджей от Италия показва вълшебното българско Черноморие

viktoria

Напишете коментар