Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Топлофикация-София“ заплашена с принудително изпълнение от Булгаргаз

Просрочените задължения на „Топлофикация-София“ към „Булгаргаз“ са нараснали до 100 млн. лева, като само натрупаните от септември миналата година до юли на настоящата са близо 52 млн. лева. Това съобщи в интервю пред БНР изпълнителният директор на газовата ни компания Николай Павлов.

Още 27 млн. лева дължат и топлофикациите в Бургас, Плевен и Враца. Това може да затрудни плащанията на „Булгаргаз“ към доставчика й „Газпром“, посочи Николай Павлов.

„Топлофикация-София“ следва да заплаща тези просрочени задължения. Очакваме до края на юли да заплати 40 млн. лева, а останалата част до 52 млн. лева, натрупани през есенно-зимния сезон, трябва да бъдат заплатени до края на август“, допълни шефът на газовата компания, според когото „посланието е ясно: трябва да се плаща“.

Ако не се стигне до плащане, „Булгаргаз“ ще предприеме действия по принудително събиране на вземанията, се разбира от думите му. Той обясни, че столичното дружество многократно е предупреждавано, че трябва да си плати доставката на гориво, за да не се налага „Булгаргаз“ да събира вземанията си по съдебен ред.

„Топлофикационните дружества формират близо 40% от приходите на „Булгаргаз“, което оказва съществено влияние върху финансовата стабилност на обществения доставчик и върху гарантирането на газовите доставки за страната. През годините задълженията им са разклащали финансовата стабилност на „Булгаргаз“. Към началото на 2015 година бяха достигнали близо 380 млн. лева. Към днешна дата са в размер на 127 милиона“, поясни Николай Павлов.

Енергийният регулатор повиши от 1 юли цената на природния газ, но почти с наполовина по-малко от искането на газовия доставчик.

Междувременно общинските съветници от БСП обявиха, че ще поискат изслушване на ръководството на „Топлофикация-София“ в комисиите на Столичния общински съвет по икономика.

„Отдавна се знае, че отоплителното дружество е в тежко финансово състояние, а управляващите от ГЕРБ, без много да мислят, го натовариха с още един кредит от 67 милиона евро за изграждането на RDF-инсталацията. Вероятността „Топлофикация-София“ да изпадне във фактически фалит става все по-реална, а това общинско дружество изпълнява важна социална функция. Ето защо е нужно в най-кратък срок да бъде изслушано ръководството му и да бъдат предприети мерки за стабилизиране преди новия отоплителен сезон“, мотивират искането си съветниците.

Вижте още

Търговията с недвижими имоти раздвижена от ниски лихви на банките

ivan

70% от българите, пенсиониращи се между 2021 и 2024 г., ще получат втора пенсия

ivan

Българите харчим най-много пари за интернет и телефон в Евросъюза

ivan

Напишете коментар