Invest Build Media
Строителство

Премиерът: До септември 2019 г. ще бъдат завършени два нови участъка от магистрала Хемус

До септември догодина ще бъдат завършени два нови участъка от магистрала „Хемус“, чието изграждане започна в края на март тази година. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който инспектира строителството в участъка от Ябланица до пътен възел „Боаза“. Заедно с него бяха министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ Светослав Глосов.

По думите на Борисов участъкът ще бъде завършен осем месеца по-рано от договореното със строителите. По същото време трябва да приключи и изграждането на участъка между Шумен и Търговище, чието реално строителство ще започне на 15 август тази година.

„Искам чрез вас българите да видят какво мащабно строителство има в държавата. Нали видяхте трасето какво е – в скалата се прави път и той ще отиде до Тетевен сега. На 15 август започваме строителството от Шумен до Търговище. През това време двата лота до Търново се търгуват в момента. Така както съм обещал на хората от Тетевен, Севлиево, Габрово, Търново, Търговище, Варна, до 2024 г. ще е готова. Догодина по това време този лот и до Търговище ще е готов. Проблемът ни е да минат всички процедури, обжалвания. Там се губи огромното време около две години“, заяви премиерът пред журналисти.

Той представи ръководителя на строежа на трасето – 26-годишния Калин Борисов. Той обясни, че големите насипи се изпълняват чрез армонасипни системи. Водостоците, които са 14-тонни, извънгабаритни, са на място с цел да се икономиса от транспорта до трасето.

По думите на Николай Нанков това е най-тежкият участък от магистралата, защото е в планинска част. Готов е на 35 процента.

Той каза още, че с почти 40 процента е по-ниска цената от първоначално обявената девизна цена – от 90 милиона лева на 55 милиона лева. Това според него няма да е за сметка на качеството. „В момента преработваме наредбите за качество и за гаранционните срокове. Ще удължим гаранционните срокове с поне три години на ново строителство на магистрали“, добави той.

По думите му до края на месеца ще започне търгът за участъка п.в. „Боаза“ до пътя Плевен – Ловеч. „Това са три етапа, три участъка, 52 км. До кроя на годината останалите 83 км до Велико Търново, а на 15 август ще направим първа копка на изток от Белокопитово до Буховци, между Шумен и Търговище“, посочи министърът.

Премиерът каза още, че строителството на пътя Ботевград – Мездра ще започне, след като приключи обжалването за надзора.

Автомагистрала Струма“ до Сандански ще бъде открита в края на септември или началото на октомври. Премиерът добави, че за отсечките с археологически разкопки ще решат археолозите. „Ако не, ще я завием вляво и ще върви по старото трасе през Благоевград към двулентовия път. Ние им предлагаме да направим музей, да направим всичко, да разкопаем нагоре целия баир, обаче – пълно със специалисти в България. Виждате как се строи в планина“ каза премиерът.

Борисов посочи още, че на 19 септември ще бъде открита едната тръба на тунел „Шипка“, както и няколко завода.

Относно ареста на Митьо Очите и свързаните с него, той  заяви, че не иска да коментира. „Има кой да си отговаря, в голяма партия винаги може и такива да се вкарат. Ако очаквате да нападна г-жа Нинова, няма да го направя. Решението в такива случаи е – веднага гоним, махаме и толкоз, защото местните организации винаги могат да направят някоя беля“, добави министър-председателят.

Той каза още, че над 200 училища и детски градини в момента се ремонтират за 620 милиона лева.

За срещата с протестиращите майки на деца с увреждания, заяви, че министър Томислав Дончев разговаря с тях. „До края на годината ще е готова електронна информационна система. Ще ни трябват още не повече от милион. Минаха доста от министрите през центрове за социални услуги, имаме доста информация къде какво се случва – някъде е добре, някъде зле – вземаме мерки. Диалогът продължава. В новия бюджет ще има със 150 милиона повече в тази система“, заяви премиерът.

Вижте още

Ще има пари за финансиране на участък от третата линия на метрото

ivan

Българските строители ще партнират на европредседателството ни

ivan

Трамваите по „Граф Игнатиев“ ще тръгнат за Коледа

ivan

Напишете коментар