Invest Build Media
Инвестиции

Финансовият министър е против падането на тавана на старите пенсии сега

Таванът за всички пенсии би могъл да отпадне само тогава, когато всички изкривявания в пенсионната формула, натрупани от отменения Закон за пенсиите през Кодекса за задължителното обществено осигуряване до безбройните изменения в Кодекса за социално осигуряване, изчезнат. Това коментира, цитиран от БТА, финансовият министър Владислав Горанов.

„Тогава можем да говорим за премахване на тавана на пенсиите, защото той съществува, за да премахне несъвършенството на пенсионната формула и използването на относително кратки периоди, които разкъсват връзката между осигурителния принос и размера на получаваната пенсия“, коментира в отговор на журналистически въпрос Горанов.

По-рано днес в същия дух коментира темата и министърът на труда Бисер Петков. Повод за журналистическите въпроси е предстояща утре дискусия в парламентарната комисия по труда и социалната политика по петиция на пенсионерски организации.

Опитваме се в момента да преценим дали трябва да отпадне напълно таванът за всички, най-вероятно това няма да е възможното решение за 2019 г., каза Горанов и отново повтори, че основният мотив за подобно решение са натрупаните изкривявания в пенсионната формула.

Вероятно ще се наложат минимални промени за 2019 г., които не засягат индивидуалните размери на пенсиите или променят параметрично модела, за премахване на някои от изкривяванията в пенсионната формула, каза финансовият министър. Той напомни, че миналата година е имало дебат за някои пенсии, които не бяха получили увеличение заради несъвършенство на пенсионната формула. Докато с времето не се изчерпят тези периоди, през които информационната система на НОИ не е функционирала и събирала данни за осигурителния принос, тогава можем да говорим, че всички пенсии се получават справедливо, с максимална връзка между приноса и размера, тогава можем с лека ръка да премахнем тавана, каза Горанов.

Той напомни, че действащото законодателство предвижда увеличение на максималния размер на тавана за съществуващите пенсии и отпадане на тавана за новоотпусканите пенсии от началото на 2019 г.

Цитиран от БНР министърът каза, че не одобрява и диференцирана ставка ДДС върху различни храни, каквато предлага БСП. „Ако крайният ефект ще е намаляване на цените на определени стоки, има ясна гаранция, че това няма да се случи, или ефектът ще бъде изключително краткотраен, след което крайният резултат ще бъде само объркване на данъчната система на държавата и загуби за бюджета“, каза финансовият министър.

Вижте още

Луфтханза стартира четвърти полет София-Франкфурт от този месец

ivan

Продажбите на имоти в големите градове намаляват, цените се задържат

ivan

Възлагането на обществени поръчки ще става по електронен път от следващата година

ivan

Напишете коментар