Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Голям град във Великобритания обяви фалит

Бирмингам – вторият по големина град в Обединеното кралство след Лондон, практически обяви фалит, и сега централното правителство ще трябва да поеме контрол над него в рамките на тежка програма за възстановяване, съобщава CNN.

Както може да ви каже всеки почитател на Black Sabbath или Judas Priest, Бирмингам в продължение на десетилетия беше „сърцето“ на британската металургична индустрия – огромен център, който пострада сериозно по време на мащабните реформи на Маргарет Тачър. Голям брой предприятия затвориха, и локалната икономика дори след десетилетие на преход остана крехка.

Не помогна и държавната политика на консервативната власт в Лондон, която намали разходите за обществени услуги до точка, в която те почти не функционират.

Фаталният удар за финансите на Бирмингам дойде след поредица от дела, заведени от бивши общински служители, които твърдят, че са били дискриминирани в заплащането си. Местната власт за 10 години заплати над 1,1 милиарда паунда в рамките на извънсъдебни споразумения, но жалбите не стихват, и за фискалната 2023-2024 година се очаква дефицит от 87 милиона паунда. Общинският съвет на 5 септември обяви, че спира да плаща за всичко извън основните дейности като образование, социални грижи, поддържане на пътища и събиране на отпадъците. На 19 септември правителството в Лондон официално предложи вариант, при който да се ангажира с проблемите на Бирмингам.

Този вариант включва назначаването на държавни представители, които да управляват местната власт и да следят изпълнението на план за финансово възстановяване, който определено няма да се наложи на местните жители – финансирането от централния бюджет ще дойде само срещу съкращения, увеличаване на данъците и продажба на парцели, сгради и други активи.

На 25 септември общинските власти в Бирмингам ще обсъждат предложението.

Вижте още

100 проекта търсят финансиране по проект „Красива България“

ivan

Над 85% спад е регистриран на чартърите до Бургас

viktoria

Вдигат се цените на старите жилища у нас

leni

Напишете коментар